Foto | Philips

Drie lichtprojecten TU/e gehonoreerd

Drie van de acht projecten uit het nieuwe partnershipprogramma ‘Advanced Sustainable Lighting Solutions’ van Technologiestichting STW en Philips zullen worden uitgevoerd aan de TU/e. Eindhovense onderzoekers gaan aan de slag met de stroomtoevoer van ledlampen, lichtgevende nanodraden en optische simulatietechnieken. Met het volledige programma is in totaal drie miljoen euro gemoeid.

Het eerste project staat onder leiding van dr. Eugenio Cantatore van Mixed-signal Microelectronics (faculteit Electrical Engineering). Het doel is de aansturing van ledlampen te miniaturiseren door nieuwe ‘drivers’ (de componenten die de netspanning omzetten naar een voor de led geschikte stroom) te ontwikkelen waarin alle noodzakelijke onderdelen geïntegreerd zijn en alle externe onderdelen zo klein mogelijk worden gemaakt.

Ook dr. Jos Haverkort van de vakgroep Photonics and Semiconductor Nanophyics (Technische Natuurkunde) richt zich op ledverlichting, maar dan op basis van nanodraden. De hoop is dat dit groene leds met een hoge optische kwaliteit oplevert, die uiteindelijk in schakelbare meerkleurenlampen kunnen worden gebruikt.

Het derde Eindhovense project is theoretisch van aard. Dr.ir. Jan ten Thije Boonkkamp (Wiskunde & Informatica) wil de simulatietechnieken voor het maken van optische ontwerpen (zoals nieuwe ledlampen) verbeteren door gebruik te maken van de zogeheten faseruimte van het optische systeem. De verwachting is dat dit het ontwerpproces sneller, beter en goedkoper maakt.

Alle projecten lopen over een periode van vijf jaar.

Deel dit artikel