Tech United werkt aan goedkopere voetbalrobot

Regerend wereldkampioen robotvoetbal Tech United werkt aan een robot met een kostprijs van 5000 euro. De TURTLE die het TU/e-team nu gebruikt kost ongeveer 26.000 euro. Door het bedrag naar beneden te brengen, wil Tech United de technische sport toegankelijker maken. Het team beoogt minstens vijftig robots te verkopen, zodat er tien nieuwe teams kunnen starten.

Sinds september 2012 wordt er aan de TURTLE-5k, zoals het project heet, gewerkt. Het initiatief komt van Frank Steeghs van het bedrijf ACE ingenieurs- & adviesbureau, technisch directeur van Tech United René van de Molengraft en ex-TU/e-medewerker Heico Sandee. Ze wilden de kennis die Tech United opdeed gedurende de acht jaar die het bestaat, delen met de buitenwereld. De nieuwe robotvoetbalteams die hiermee ontstaan, kunnen dan hun ideeën beschikbaar stellen. Zo wil Tech United de robotica als geheel sneller vooruitbrengen.

Tijdens het wereldkampioenschap, dat vanaf 26 juni in onder andere het Indoor-Sportcentrum in Eindhoven plaatsvindt, zal het team een werkend prototype presenteren. Volgens Werktuigbouwkunde-studenten Niels Koenraad en Adrianne van Roessel, die meewerken aan het project, moet TURTLE-5k tijdens dit evenement in staat zijn om zelfstandig een goal te scoren. De robots moeten dan onder andere kunnen waarnemen waar de bal zich bevindt en waar hij zelf is. Met de extra aandacht op dit WK wil het team het voor elkaar krijgen vijftig robots te verkopen. Als dat lukt, is het project ‘kostenneutraal’ afgerond.

De goedkopere voetbalrobot verschilt volgens projectleider Steeghs qua specificaties niet van de huidige TURTLE, waarvan kostprijs onderschikt was aan de ontwikkeling van de robot. Een voorbeeld van de besparing is het fabricageproces van de bodemplaat. Eerst kostte het veertig uur aan freeswerk om die te maken. Nu gaat het veel eenvoudiger en goedkoper door lasersnijtechnieken en plaatverbuigingen.

Tech United blijft tijdens het WK zijn eigen, duurdere TURTLE gebruiken. Het team is in de tussentijd doorgegaan met de ontwikkeling van de robot en weet niet of het de goedkopere versie eventueel als tweede team gaat gebruiken. Een vijftal TURTLE-5k’s aanschaffen zorgt namelijk niet zomaar voor de wereldtitel. “Het is net als in bepaalde autoraces”, legt projectleider Steeghs uit. “De auto’s zijn allemaal heel belangrijk, maar het is de coureur die het verschil maakt en wint.”

Deel dit artikel