Voetbalrobots van Tech United. Foto | Bart van Overbeeke

Eindhoven warmt op voor RoboCup

Zo’n 2.500 deelnemers van over de hele wereld komen eind juni naar Eindhoven voor de RoboCup. De teams, afkomstig uit ongeveer veertig landen, gaan tijdens dit WK voor autonome robots de strijd aan met hun reddings-, zorg-, dans- en voetbalrobots. De RoboCup, georganiseerd vanuit de TU/e, is van 26 tot en met 30 juni.

Het aanjagen van de ontwikkeling van robottechnologie ten behoeve van de vergrijzende samenleving: dat is het doel van de RoboCup. Om dat te stimuleren, is een concreter doel geformuleerd: in 2050 moet een team van autonome voetbalrobots de menselijke wereldkampioen kunnen verslaan. Tech United doet al de nodige jaren hard zijn best - en met resultaat: het TU/e-robotteam verdedigt tijdens de RoboCup de wereldtitel robotvoetbal, die het vorig jaar in Mexico veroverde. De RoboCup-deelnemers die in Eindhoven samenkomen, gaan niet alleen op het voetbalveld de strijd aan. Zo zijn er onder meer de @Home-competitie voor zorgrobots, die alledaagse huishoudelijke taken uitvoeren, en de Rescue League voor reddingsrobots, die een belangrijke rol kunnen spelen in rampsituaties. Daarnaast zijn er Junior-competities voor middelbare scholieren, met wedstrijden in de categorieën voetbal, redding en dans, waaraan meer dan duizend scholieren uit meerdere landen meedoen. Behalve wedstrijden zijn er tijdens de RoboCuop diverse workshops en demonstraties, inclusief knuffelrobots voor de jongste bezoekers. Het toernooi vindt plaats in het Indoor Sportcentrum Eindhoven en het nabijgelegen IJssportcentrum. Het hele evenement is gratis toegankelijk, kijk voor alle informatie op de <link http: www.robocup2013.org external-link-new-window externe link in nieuw>site.
Meer over de RoboCup is te lezen in Cursor 20, die op donderdag 20 juni verschijnt. Hou ook de RoboCup-rubriek rechtsboven op onze homepage in de gaten.

Deel dit artikel