Foto | Bart van Eijden

‘Studentenstad Eindhoven niet bruisend genoeg’

Eindhoven kan ‘bruisender’ en de studentenhuisvesting moet beter. Dat zijn de belangrijkste conclusies van het debat van gisterenavond tussen studenten en vertegenwoordigers van de zes grootste politieke partijen van Eindhoven. In de Blauwe Zaal van het Auditorium hadden politici en ruim veertig debaters, vooral van de studentenverenigingen E.S.C, SSRE en Demos, af en toe verhitte discussies.

Tijdens het twee uur durende debat, dat georganiseerd werd door Studium Generale en de drie studentenverenigingen, bleek al snel dat veel aanwezigen Eindhoven als studentenstad niet goed uit de verf vinden komen. Hoewel CvB-lid Jo van Ham het in zijn openingswoord nog over een ‘een spannende studentenstad’ had en politici van PvdA, VVD, CDA, D66, SP en GroenLinks Eindhoven in hun elevatorpitches meerdere keren het woord ‘bruisend’ lieten vallen, zagen de aanwezige studenten duidelijk ruimte voor verbetering. 

Timo van Dooremaal (E.S.C) vindt dat het ook de taak van de politiek is om Eindhoven als studentenstad meer te laten bruisen. “Bijvoorbeeld door een aantrekkelijker woonklimaat te creëren. Zorg ervoor dat studenten uit Limburg en Best ook in Eindhoven willen komen wonen.” Ferry van den Broek (VVD) repliceert: “Zorg er als studentenverenigingen voor dat Eindhoven zo gezellig is dat studenten ’s avonds niet massaal weer in de trein naar huis stappen.” 

De aanwezigen waren het verder massaal eens met de stelling dat de gemeente Eindhoven de huisvesting van studenten in het centrum ontmoedigt. Volgens hen creëert de gemeente nauwelijks nieuwe woonruimte omdat zij het ‘splitsen’ van huizen tot studentenhuizen tegengaat. Yasin Torunoglu, PvdA-vertegenwoordiger en wethouder Wonen, Wijken en Burgerparticipatie, verdedigde het gemeentebeleid door te stellen dat splitsing wordt tegengegaan om problemen met migranten uit Midden- en Oost-Europa (MOE-landers, red.) te voorkomen. Dit leidde tot luid protest van de aanwezige studenten. “Maar wij zijn geen MOE-landers!” Torunoglu: “Je kunt geen onderscheid maken tussen MOE-landers en studenten. Dat is discriminatie.” 

De wethouder stelde verder dat uit onderzoek is gebleken dat de meeste studenten liever in zelfstandige wooneenheden wonen dan in studentenhuizen. E.S.C.-lid Tom Klyn: “Iedereen heeft het over bruisend. Het gaat juist bruisen als je met z’n allen in een huis woont en samen dingen onderneemt. Niet als je zielig alleen in je wooneenheid gaat zitten.” 

Tenslotte werd gedebatteerd over Eindhoven Studentenstad, het gezamenlijke project van de gemeente Eindhoven, TU/e en Fontys Hogescholen. De reactie van Corina Vogelaar (SP) dat “het feit dat de debatleider moet uitleggen wat het project inhoudt al genoeg zegt” leidde tot luid applaus. Er bleek vooral veel frustratie te bestaan over de moeizaamheid waarmee vergunningen voor evenementen worden verkregen. De aanwezige politici beaamden dat de afgifte van vergunningen beter kan.

Deel dit artikel