Prijs voor Eindhovense oogrobot

TU/e-spinoff PRECEYES Medical Robotics heeft de Science & Medicine Innovation Award gewonnen op het EURETINA Congress in Londen, een grote conferentie voor oogspecialisten. PRECEYES ontwikkelt een oogchirurgierobot waarmee tien tot twintig keer nauwkeuriger geopereerd kan worden dan nu mogelijk is. De prijs, ter waarde van twintigduizend euro, geeft het jonge bedrijfje een steun in de rug in hun zoektocht naar investeerders om de robot op de markt te brengen.


De toekenning van de prijs is voor <link http: www.preceyes.nl external-link-new-window externe link in nieuw>PRECEYES een belangrijke vorm van erkenning, zegt dr.ir. Gerrit Naus, directeur van de spin-off. “We komen veel op conferenties die door chirurgen bezocht worden, om input te verzamelen voor ons product. We willen namelijk iets ontwikkelen dat zij ook daadwerkelijk willen gebruiken. Deze prijs is een bewijs dat we op de goede weg zijn.”

Naast de erkenning is het geldbedrag van twintigduizend euro voor de opstartende onderneming ook niet weg, vertelt Naus. “In deze fase moeten we elke maand weer de eindjes aan elkaar knopen. We hebben dus een mooie vlaai gekocht en de rest van het bedrag gebruiken we om het eind van het jaar te halen.” De belangrijkste waarde van de prijs is echter dat het mogelijk investeerders  over de drempel helpt. “We hebben een paar miljoen nodig om het product klaar te maken voor de markt, en ik hoop dat deze erkenning van de oogchirurgen investeerders kan overtuigen.”

De <link http: innovation.euretina.org index.php external-link-new-window externe link in nieuw>Science & Medicine Innovation Award werd afgelopen zaterdag toegekend aan PRECEYES nadat Marc de Smet, Chief Medical Officer van het bedrijf en zelf oogchirurg, de jury had overtuigd met een presentatie waarin alle aspecten van de vinding aan bod kwamen, inclusief zaken als concurrentie, patenten en toepasbaarheid op korte termijn. Naus: “Chirurgen kunnen de robot direct in hun werkzaamheden inpassen, zonder dat ze op een heel andere manier moeten gaan werken. Dat is een sterk punt. En in de toekomst kunnen ze met behulp van PRECEYES wellicht zelfs operaties in hun eigen kantoor uitvoeren.”

Deel dit artikel