Lotte de Koning aan het werk tijdens de RoboCup. Foto | Bart van Overbeeke

“Achtste finale op rij, met opgeheven hoofd naar huis”

Tech United gaat vrijdag, na het behalen van de tweede plek van zijn voetbalrobots op de RoboCup in China, met opgeheven hoofd naar huis. “We hebben de finale dan wel verloren, maar het was wel voor de achtste keer op rij dat we in de finale van de RoboCup stónden”, stelt Lotte de Koning, teamleider Middle Size League bij Tech United, tevreden.

door

De Koning neemt de felicitaties met het zilver woensdagochtend, drie kwartier na de verloren finale, toch graag in ontvangst. “Het blijft heel erg balen natuurlijk, vooral net na de wedstrijd hadden we er behoorlijk de pest in. Maar overall was het Chinese team gewoon heel erg goed. Dat weten we al en vooral in de finale gáán ze ervoor; dan halen ze alles uit de kast.”

Tech United verloor woensdagochtend de eindstrijd met 1-4 van het Chinese team Water, waartegen de Eindhovenaren het in de poulefase ook al hadden moeten afleggen.

Volgens De Koning is het Chinese Water bovenal “snel en heel effectief. Ze passen sneller dan wij en schieten goed op goal”. Toch zijn de voetbalrobots van Tech United volgens de teamleider in de loop van het toernooi ook nadrukkelijk beter geworden, onder andere in het nemen van vrije trappen en het overspelen. “Maar in de finale lieten we dat helaas niet echt zien en waren we gewoon te langzaam. En dan zit Water er meteen bovenop.”

In de rust had het TU/e-team volgens De Koning, ondanks de 1-3 tussenstand, nog altijd hoop op een goede afloop. “Die achterstand was heel rot natuurlijk, maar vlak voor de rust hadden we heel dicht bij de 2-3 gezeten. Ook in de tweede helft hebben we een aantal mooie kansen gehad. Helaas zat hun keeper er goed bovenop. Als de minuten dan naar het einde wegtikken, glijdt de hoop langzaam toch wel weg.”

Al met al blikt de teamleider, woensdagochtend druk met het telefonisch te woord staan van allerhande media, terug op “een goed toernooi, we hebben veel mooie dingen laten zien en onszelf al doende verbeterd. Op een toernooi als dit kun je wedstrijden spelen tegen veel verschillende teams, wat je de rest van het jaar eigenlijk níet kunt. Dan kun je wedstrijdsituaties pas echt goed oefenen”.

Vrijdag stapt het team in het vliegtuig terug naar huis - met opgeheven hoofd, stelt De Koning. “We hebben de finale dan wel verloren, maar het was wel voor de achtste keer op rij dat we in de finale van de RoboCup stónden; dat is volgens mij nog niet één ander team gelukt. We hebben bewezen dat we als TU/e tot de wereldtop van het robotvoetbal behoren. Daar kunnen we trots op zijn.”

Jan Mengelers, collegevoorzitter van de TU/e, is dat in elk geval. Hij feliciteert de vicewereldkampioen woensdagochtend via Twitter met een "reeks prachtige wedstrijden. 'Fysiek' sterkere tegenstander wint van mooi technisch spel".

Deel dit artikel via je socials