Finale Tech United-Water. Foto | Bart van Overbeeke

Voetbalrobots TU/e verliezen wereldtitel

Tech United heeft op de RoboCup in China afstand moeten doen van de wereldtitel robotvoetbal. De TU/e-ploeg verloor woensdagochtend de finale van haar grote rivaal Water met 1-4. Eerder dit toernooi moest Tech United in dit Chinese team, berucht om zijn agressieve spel, ook al zijn meerdere erkennen. De zorgrobots van de TU/e werden in hun competitie teleurstellend vierde.

Het Eindhovense robotvoetbalteam werd bij de start van de finale direct goed wakker geschud door de Chinese opponent. Water scoorde binnen anderhalve minuut na het startsignaal vlak na elkaar twee doelpunten, om er even later een derde aan toe te voegen. In de zevende minuut wist Tech Uniteds 'Robodinho' er, na een eerder gemiste penalty, het eerste -en uiteindelijk enige- doelpunt voor de Eindhovenaren tegenover te zetten.

Ook bij de start van de tweede helft had Water aanvankelijk de overhand en wist het zijn vierde goal te scoren. Maar Tech United gaf zich niet gewonnen. Robodinho maakte het, met nog zo'n vijf minuten op de klok, nog even spannend, maar trof met zijn schot de paal. Ook Van Perslucht deed op de valreep nog een dappere poging, maar de Chinese verdediging bleef alert.

Het ging hard tegen hard in de finale van de RoboCup 2015, met volgens de commentator verschillende 'smerige' tikken en tackles en diverse gele kaarten voor zowel Water als Tech United.

Tech United bemachtigde zijn plek in de eindstrijd door vannacht in de halve finale met 4-2 te winnen van ARES, eveneens afkomstig uit China. Het TU/e-team verdedigde de afgelopen dagen in Hefei zijn wereldtitel, die het vorig jaar bemachtigde in Brazilië. Een jaar eerder, in 2013, was concurrent Water tijdens de RoboCup in Eindhoven ook al een keer met het goud gaan lopen.

De zorgrobots van Tech United, SERGIO en AMIGO, moesten in China genoegen nemen met een vierde plaats. Janno Lunenburg, teamleider voor de @Home-competitie, blikt terug op een teleurstellende finale, vooral veroorzaakt door een falende camera bij SERGIO die de eerste helft van de eindstrijd namens het Eindhovense duo op zich zou nemen. Pas na zo'n zeven minuten startte SERGIO op, "AMIGO stond al die tijd te wachten". Zoals teamlid Sjoerd van den Dries tijdens de finale formuleerde: "Dit was de best voorbereide en slechtst uitgevoerde demonstratie ooit".

In 2016 vindt de RoboCup dichterbij huis plaats, in de Duitse stad Leipzig.

Deel dit artikel