Houten Holland glorie in China. Foto | Bart van Overbeeke

Eerste nederlaag voor TU/e-voetbalrobots in China

De grote Chinese concurrent Water bleek maandagochtend, op de tweede dag van de poulefase, te sterk voor de voetbalrobots van Tech United. Het TU/e-team, dat nog steeds kans maakt op een podiumplaats, had dit weekend verder een goede start gemaakt op de RoboCup in China, zowel met de voetballers als de zorgrobots AMIGO en SERGIO.

Zaterdag mochten de Eindhovense robots aantreden voor hun eerste officiële optredens. De voetbalrobots werden onder meer uitgedaagd tijdens de Technical Challenge, waarvoor ze binnen vijf minuten zo vaak mogelijk naar elkaar moesten overpassen zonder gebruik te maken van wifi.

Zorgrobots AMIGO en SERGIO startten de strijd in China met de Robot Inspection waarmee ze zich, ondanks hun niet bepaald vlekkeloze prestaties in de @Home-arena, kwalificeerden voor de rest van het toernooi.

Een overtuigende 20-0 prijkte in het Chinese Hefei op het scorebord na de eerste voetbalwedstrijd van Tech United op zondag, tegen het Chinese team Lushan. De tweede wedstrijd in poule A van de Middle Size League, tegen het eveneens Chinese ARES, eindigde in een 5-5 gelijkspel; de derde wedstrijd tegen de Japanse robotsvoetballers van Hibikino-Musashi in 15-0. De beoogde vierde tegenstander, MRL uit Iran, moest de strijd wegens mechanische problemen voortijdig staken, waardoor Tech United ook deze wedstrijd op zijn naam mocht schrijven.

Tech United eindigde daarmee als eerste in de poule en mocht zich maandagochtend -Nederlandse tijd- als eerste schrap zetten tegen zijn grote concurrent: het Chinese team Water. Onder anderen vedettes Frank de Moer, Robin van Perslucht, Robodinho en Hans van Sleutelen verschenen namens Eindhoven op de grasmat, maar Tech United speelde de eerste helft door uitvallers grotendeels op halve kracht.

Het werd een verhitte strijd, met volgens de commentator de nodige ‘smerige tikjes’. "Water is een agressieve tegenstander, dat wisten we al", reageert teamleider Lotte de Koning van Tech United na de wedstrijd. "Ze gaan vól voor die bal, waardoor ook wel beuken worden uitgedeeld. Voetbal is een contactsport, een klein stootje mag. Maar schade is natuurlijk niet de bedoeling." Ze hoopt dan ook dat Water de bestraffing van de scheidsrechter -één van de Chinese spelers kreeg een gele kaart- serieus neemt.

Het TU/e-team bleef lang op nul staan; voetballer Van Perslucht redde uiteindelijk de Eindhovense eer met één doelpunt. Het bleek een schrale troost bij een 2-1 eindstand - de eerste nederlaag voor Eindhoven van dit toernooi.

De race is hiermee voor Tech United nog geenszins gelopen; de TU/e'ers zijn sowieso al geplaatst voor de derde pouledag op dinsdag, waarop gestreden wordt in twee poules van vier teams. De twee beste ploegen uit elke poule gaan door naar de halve finale. De Koning: "De wedstrijd tegen Water heeft ons goed op scherp gezet, maar we hebben nog steeds alle vertrouwen in een plaats in de halve finale."

Eerst mogen de voetbalrobots van Tech United maandag om 12.00 uur -Nederlandse tijd- weer aantreden tegen ARES. (Update: Tech United won met 5-1) De TU/e-robots verdedigen in Eindhoven de wereldtitel, die ze vorig jaar in de wacht sleepten in Brazilië.

Ook AMIGO en SERGIO staan er op de RoboCup intussen goed voor; beide zorgrobots van Tech United staan na twee competitiedagen, goed voor in totaal zes challenges, op de eerste plaats. Zo vermaakte AMIGO het publiek met diverse dansjes -via QR-codes ingegeven door het publiek-, moest de robot haar weg zien te vinden door de arena, een specifieke persoon opsporen in een groep mensen en objecten verplaatsen in een kast.

Ook de zorgrobots wachten vandaag, maandag 20 juli, nieuwe, moeilijkere challenges.

Deel dit artikel