Elsevier: Eindhoven beste TU van Nederland

Elsevier: Eindhoven beste TU van Nederland

De TU/e is de beste technische universiteit van Nederland. Uitgever Elsevier stelt dit vast in haar jaarlijkse onderzoek ‘Beste Studies’. De Eindhovense studenten (54,5 procent) zijn na die van Wageningen University (63,2 procent) het meest tevreden over hun eigen universiteit. In totaal zijn 2.151 opleidingen in het hoger onderwijs langs de meetlat gelegd.

door

Om tot een eerlijke vergelijking te komen, verdeelt Elsevier hogescholen en universiteiten in categorieën gebaseerd op de breedte van het opleidingenaanbod en specialismen. Wageningen University is de beste universiteit van Nederland. Bij de brede universiteiten wint Radboud Universiteit Nijmegen, van de technische universiteiten is de TU/e de beste.

Op de website van Elsevier staan de overzichten met het oordeel van studenten en docenten over de diverse studies in Nederland. De onderzoekers keken daarbij ook naar het sociale leven in een studentenstad (onder andere de kroegdichtheid en culturele voorzieningen), kansen op de arbeidsmarkt, keuze tussen hbo en universiteit, brede en specialistische studies, financiering (wat kost studeren?) en activiteiten naast de studie.

Leukste studentenstad

De stad Eindhoven staat op plaats elf van favoriete studentensteden (in een lijst van dertig steden). De Eindhovense studenten geven de horeca- en culturele voorzieningen in de stad op een schaal van 1 (zeer ontevreden) tot 5 (zeer tevreden) een 4,2. Groningen is de leukste studentenstad, gevolgd door Nijmegen en Utrecht.

Weekblad Elsevier vergelijkt voor haar onderzoek alle opleidingen in het hoger onderwijs. Oordelen van studenten en hoogleraren vormen de basis van het onderzoek. Naast deze oordelen geeft Elsevier extra kwaliteits- en achtergrondinformatie per opleiding. De oordelen van studenten komen uit de Nationale Studenten Enquête, waarin ze zich onder meer uitspreken over de faciliteiten aan hun universiteit, de docenten, de organisatie en communicatie.

Beste Studies is in de eerste plaats bedoeld voor scholieren van havo en vwo die een bacheloropleiding willen kiezen; in de tweede plaats voor bachelorstudenten die op zoek zijn naar een geschikte masteropleiding.

Verder gaat de enquête in op de opleidingen op hun vakgebied, gegevens over toelatingseisen, studieadvies, rendementen, uitval, de studentenpopulatie en ‘studieswitchers’. Tot slot tellen ook de kwaliteitsoordelen van de Nederlands- Vlaamse Accreditatie Organisatie mee.

Bron: Persteam TU/e

Deel dit artikel via je socials