Gabriëlle op de brug Ponte Luis I.

En hoe is het in Porto?

Porto, de stad van de port, de inspiratiebron voor Harry Potter, met een brug van Gustav Eiffel (Point Luis I) en waar je in elke straat wel bakkertjes kunt vinden met Pastel de Nata. Porto is niet voor niets dit jaar voor de derde keer in de afgelopen vijf jaar uitgeroepen tot de beste bestemming van Europa.

Het is een oude stad, waar nog oude (toeristische) trammetjes rijden en met veel mooie uitzichten op de rivier de Douro en de zes bruggen die Porto rijk is. Dat Portugal hard geraakt is door de crisis in de afgelopen jaren is te zien aan de oude huizen, maar ook merkbaar aan de lage prijzen voor eten en drinken. Voor slechts 3,50 euro heb je in de stad een goede maaltijd met een glaasje wijn voor 75 cent. En als dat niet genoeg is: ’s avonds kun je als Erasmusstudent terecht bij Adega, waar je al een biertje kunt krijgen voor vijftig cent. Zelfs na vijf maanden ben ik nog niet gewend aan zulke lage prijzen.

Het zijn niet alleen de prijzen en de stad die Porto zo mooi maken, maar ook de Portugezen zelf zorgen ervoor dat je je gauw op je plek voelt. Binnen een maand zat ik al met een aantal internationale studenten bij een Portugese familie aan tafel, terwijl oma in de keuken stond te koken. Ze schepte pas voor zichzelf op toen ze zeker wist dat iedereen genoeg had en het lekker vond. Ter afsluiting van het eten kwamen de oude flessen port tevoorschijn, die speciaal bewaard worden voor speciale gelegenheden. Je weet niet wat je proeft!

Maar, zoals in elk Zuid-Europees land, gaat het er allemaal wat rustiger aan toe. Je moet niet gek opkijken als de docent pas dertig minuten later binnenkomt. En als je in de rij staat bij de kassa, kunnen er met gemak twaalf klanten voor je staan. Oftewel, over te laat komen of over het krijgen van stress hoef je je hier geen zorgen te maken. Bovendien heb je veel vrije dagen, waardoor je ook veel kunt zien van de omgeving: van de Algarve en Lissabon, tot de Azoren en Madeira. Maar onderschat het niet: er moet ook nog wel echt gestudeerd worden!

Deel dit artikel