Koen Bots in Porto.

En hoe is het in Porto?

European Best Destinations heeft Porto in 2014 uitgeroepen tot beste bestemming voor een vakantie of stedentrip. Samen met het mediterrane klimaat was dit voor mij genoeg reden om mijn spullen te pakken en naar Porto te vertrekken voor een halfjaar.

Zelden ben ik in een stad geweest waar ik me zo veilig heb gevoeld en omringd ben met zoveel lokale vriendelijke mensen. Mocht je al per ongeluk tegen iemand aanlopen op straat of in een supermarkt, dan is er slechts één gevecht mogelijk: degene die het snelste 'desculpe' -het spijt me- kan zeggen. De verliezer druipt af.

Mocht je een liefhebber zijn van soapseries of voetbal, dan zit je hier goed door de vele televisieschermen in restaurants en cafés. Als voetballiefhebber pur sang kwam ik hierdoor wel eens in de problemen: mijn gesprekspartners voelden zich niet altijd serieus genomen doordat ik geprikkeld werd door zo’n scherm.

Maandag was voorheen niet mijn favoriete dag, maar Porto heeft mijn beeld van de maandag doen omslaan vanwege de mogelijkheid tot het drinken van een litercocktail later op de avond voor 2,50 naast de rivier de Douro.

Met dank aan de low cost vliegtuigmaatschappijen biedt de stad de mogelijkheid om voor een habbekrats naar andere steden en (ei)landen te vliegen. Zo ben ik onder andere naar de Azoren geweest en in de pijplijn zitten Marokko, Madrid en Madeira.

Hoewel Portugal een ontwikkeld land is, behoort het tot de armste landen van Europa. Als je hoort wat de gemiddelde Portugees verdient en hoe hoog de kosten voor het levensonderhoud zijn, waardeer je weer hoe goed wij het in Nederland hebben. Echter, de kwaliteit van het leven is hier uitstekend te noemen en daarom blijf ik graag nog even hier.

Deel dit artikel