Elf procent meer vooraanmeldingen bij universiteiten

De vooraanmeldingen bij universitaire bacheloropleidingen liggen elf procent hoger dan vorig jaar om deze tijd. Vooral het hoge aantal internationale studenten valt op. Vanwege enige complicerende factoren bij de inschrijving, is het nog even wachten op de precieze cijfers voor de TU/e-opleidingen.

Het hoger onderwijs lijkt zich te herstellen van het effect van de invoering van het nieuwe leenstelsel in 2015. In de twee jaren daarvoor, toen de basisbeurs dreigde te worden afgeschaft, waren er relatief veel eerstejaars: een deel van hen nam bewust geen tussenjaar om de basisbeurs nog te kunnen meepikken.

Toen de beurs in 2015 daadwerkelijk werd afgeschaft, gingen er in totaal minder studenten naar het hoger onderwijs. Gevreesd werd dat de toegankelijkheid van het hoger onderwijs gevaar liep. Aan de TU/e steeg na het afschaffen van de beurs de instroom overigens wel. In 2016 trok over het geheel de instroom alweer enigszins aan en dit jaar waarschijnlijk dus ook.

De hogescholen telden in de eerste meiweek 150.093 vooraanmeldingen bij hun bachelor- en associate degree-opleidingen. Dat zijn er 4,7 procent meer dan in dezelfde week in 2016. Vooral opleidingen in de taal en cultuur groeien in populariteit, met meer dan acht procent.

Bij de universiteiten hebben zich tot nog toe acht procent meer Nederlandse studenten dan vorig jaar aangemeld (57.900) en achttien procent meer internationale studenten (23.900). Universiteiten mogen zelf bepalen of internationale studenten zich ook via Studielink moeten aanmelden, net als Nederlandse studenten. Dit jaar heeft een aantal universiteiten er voor het eerst voor gekozen om dit wel te doen. De TU/e gaat pas volgend jaar over. De toename van het aantal aanmeldingen van internationale studenten is voor een deel met deze administratieve verandering te verklaren. 

Indicatie

Universiteitenvereniging VSNU en de Vereniging Hogescholen benadrukken dat de cijfers slechts een indicatie geven van hoeveel jongeren er daadwerkelijk gaan studeren. Lang niet alle aanmelders verschijnen werkelijk aan de start. Sommigen zakken voor hun examen, anderen gaan bij nader inzien liever een jaar werken of reizen.

Sinds vier jaar moeten jongeren zich voor 1 mei aanmelden om mee te doen aan allerlei matchings- en studiekeuzeactiviteiten. Als ze te laat zijn, kunnen ze geweigerd worden. Het idee is dat jongeren nog eens goed nadenken of de opleiding van hun keuze werkelijk bij hen past. Dat moet studieuitval tegengaan. Wie een fixusopleiding wil doen zoals geneeskunde of fysiotherapie, moest zich al in januari aanmelden.

Deel dit artikel