En hoe is het in Hamilton?

Hamilton is eigenlijk het Eindhoven van Canada. Het is een niet bijzonder mooie stad (ik kom uit Eindhoven dus ik mag het zeggen) maar heeft zeker z'n toffe plekjes en veel natuur (en is overspoeld met eekhoorns). Daarnaast is Hamilton net als Eindhoven in de afgelopen eeuw groot geworden door industrie en kijkt het toch altijd een beetje op tegen de grote stad er naast (Toronto/Randstad). Maar waarom zou je dan überhaupt ernaartoe gaan als het zo veel op Eindhoven lijkt?

door
foto Privé-archief Sef Achten.

Dat zit zo. Allereerst ben ik naar Hamilton afgereisd voor mijn stageproject. Ik werk aan de control van een dual Electro-Hydrostatic Actuator (EHA) in het McMaster Automotive Resource Center. Ik heb specifiek dit project gekozen zodat ik mijn enthousiasme voor hydrauliek kan combineren met mijn master Dynamics and Control. De EHA waar ik aan werk is ontworpen voor het op nanoschaal verstellen van de vleugels van de Lockheed Martin F-35 Lightning II aka the Joint Strike Fighter. De testopstelling hiervoor is een tijd niet gebruikt, waardoor de techniek erachter een stuk verouderd is. Het is mijn taak om die te verbeteren en om de hele opstelling te upgraden. Daarbij ben ik bezig met het verbeteren van de simulaties en regeltechniek voor deze opstelling. Ondertussen begeleid ik een groep bachelorstudenten met het ontwikkelen van een nieuwe zuiger voor de EHA.  Hierdoor ben ik zowel praktisch als theoretisch met studie werktuigbouwkunde bezig, wat ik zelf het leukste vind en waardoor ik veel leer.

Nou is het niet zo dat ik alleen voor mijn academische interesses zo ver van huis ben gegaan. Je gaat tenslotte ook vooral op stage voor het avontuur. Zo maak ik hier de nodige tripjes naar de schitterende omgeving en heb ik al veel van m’n bucketlist kunnen afvinken. Zo ben ik bij een aantal sportwedstrijden geweest (Canadian football, honkbal en ijshockey staat nog op de planning), heb ik ‘American-Pie’-achtige huisfeesten bezocht, ben ik wezen clubben in Toronto en heb ik natuurlijk een aantal kiekjes van de altijd imposante Niagara Falls gemaakt. 

Hiervoor moet je toch echt het avontuur aangaan in Noord-Amerika. Maar het echte avontuur laat zich niet plannen. Het indrukwekkendste moment van de afgelopen twee maanden was dan misschien wel een bluesband die in een willekeurig straat een van de gaafste optredens gaf die ik ooit gezien heb.

Video | Sef Achten

Het optreden van de bluesband.

Video | Sef Achten

Al hoewel Hamilton dus de nodige gelijkenissen heeft met Eindhoven zijn er ook bijzonder veel verschillen. Het is dan ook niet zo dat ik mij verveel. De stage biedt een toffe uitdaging en ik trek veel op met m’n collega’s en andere internationale studenten, of ben aan het klimmen met een groep Canadezen. De komende twee maanden gaan er waarschijnlijk ongeveer hetzelfde uitzien. Echter staan daarna nog twee grote avonturen op de planning: wintersporten in de Rockies en een roadtrip van Vancouver naar LA. Ik zie jullie in februari weer!

PS. Als ji jzelf intresse hebt om naar McMaster te gaan, aarzel dan niet om mij een mail te sturen. Ik heb best veel tips voor je waarmee je bureacratische beslommeringen kunt verminderen.

Op de hoofdfoto, gemaakt bij een van de vele watervallen van Hamilton, staat Sef Achten tweede van rechts. 

 

Deel dit artikel via je socials