En hoe is het in Beijing?

Ni hao! Als student aan de TU/e heb ik de kans gekregen om tijdens mijn master een semester in het buitenland te studeren. Omdat Azië mij supergaaf leek en ik nog niet eerder voet op Chinese bodem had gezet, heb ik ervoor gekozen om mijn internationale semester aan de Beijing Institute of Technology door te brengen. Hier volg ik Masters of Business Administration (MBA) vakken. Ik deel op de campus een kamer met drie andere Nederlanders, dus dat is erg chill.

door
archieffoto Pieter-Bas Vlaandere

De eerste paar dagen heb ik voornamelijk toerist gespeeld en bekende trekpleisters als The Forbidden City en het Tian’anmen Square (het grootste plein ter wereld) bezocht. Daar vindt op 1 oktober, tijdens de viering van het 70-jarig bestaan van de Chinese Volksrepubliek, een enorme militaire parade plaats die ontzettend indrukwekkend schijnt te zijn! Helaas is de parade voor de normale bevolking alleen op televisie te volgen, maar dat ga ik zeker doen.

De cultuurwisseling is wel nog even wennen, want de verschillen met Nederland zijn groot. Kruispunten zijn levensgevaarlijk, op je telefoon zitten tijdens het autorijden is de gewoonste zaak van de wereld, er wordt in restaurants gerookt en spugen op straat is zeer gebruikelijk. Privacy is hier ook niet: Facebook, Google en Youtube zijn geblokkeerd. In plaats daarvan kun je enkel varianten gebruiken die (natuurlijk…) alleen in de Chinese taal beschikbaar zijn en door de overheid gecontroleerd worden. Ook hangen er op iedere hoek van de straat zes camera’s die continu foto’s en opnames maken van iedereen die langsloopt. Daarnaast kun je in het openbaar maar beter geen kritiek uiten op de overheid en is demonstreren ook streng verboden. Verder wordt er bijna geen Engels gesproken, maar de mensen zijn over het algemeen erg vriendelijk!

Het eten is ook een geheel nieuwe ervaring voor mij. Met stokjes eten gaat gelukkig steeds beter, maar als je even niet goed op de menukaart (die meestal alleen in het Chinees is) kijkt, heb je zo gefermenteerde tofu, lamsingewanden of kippenklauwen op tafel staan...

Verder heb ik samen met een aantal andere exchange students al een driedaagse trip naar Inner Mongolia, de Chinese provincie grenzend aan Mongolië gemaakt! Het heeft heel wat uurtjes in de bus gekost, maar het zien van de eindeloze graslanden, op een kameel rijden door de woestijn en een oude vulkaan bewandelen hebben het al een prachtige ervaring gemaakt! Hopelijk kan ik naast mijn vakken nog meer van deze uitstapjes doen de komende paar maanden!

Deel dit artikel