TU/e-roeiers zetten de knop om na uitstel Spelen

En dan ziet je agenda voor de komende maanden er opeens heel ánders uit. Roeiers en TU/e-studenten Lisa Scheenaard en Sander de Graaf zaten middenin hun voorbereiding voor de Olympische Spelen, totdat het Internationaal Olympisch Comité vorige week bevestigde wat al werd voorvoeld: het evenement wordt uitgesteld tot 2021. Hoe schakelen ze om?

door
foto Privécollectie Lisa Scheenaard

“Focus en plezier houden in het roeien, met de schoonheid van de sport voorop”

Al was ze naar eigen zeggen opgelucht en blij met éindelijk duidelijkheid: natuurlijk was en is er ook teleurstelling bij Bouwkundestudente Lisa Scheenaard, bij wie de Olympische Spelen al jaren als dikke stip aan de horizon staan. “Je bent zo specifiek naar iets aan het toewerken en alles liep precies volgens schema. We waren er echt klaar voor om deze zomer heel hard te roeien.”

Maar het is ook heel makkelijk relativeren, vindt Scheenaard (die haar ticket voor Tokio al sinds het WK eind augustus op zak had). “Het is een enorme luxe dat wij ons leven kunnen wijden aan het nastreven van het hoogste op sportief gebied. Maar het is, zeker in een wereldwijde crisis als deze, natuurlijk verreweg niet het belangrijkste.”

Ze is gezond en voelt zich goed, vooral dát is belangrijk, vertelt ze desgevraagd. We bellen haar in Amsterdam, waar ze dagelijks op de fiets springt om te trainen op de Bosbaan. De roeiers trainen volgens haar volle bak door: “Eigenlijk zijn we nu een heel lange winter aan het draaien”. Wel hebben de topsporters vanuit de bond voorlopig wat ruimte gekregen om naar eigen inzicht en behoefte hun trainingsdagen in te vullen. “De coaches hebben ook gezegd: ‘doe wat voor jou prettig voelt. Je hoeft nu niet tegen heug en meug alles te doen’.”

De trainingstijden op de Bosbaan zijn op elkaar afgestemd, zodat de aanwezige roeiers zowel op het water als daarbuiten de wenselijke fysieke afstand kunnen houden. Daarnaast prijst Scheenaard zich gelukkig dat ze, zolang Nederland niet in een volledige lockdown zit, vooralsnog nog altijd naar buiten kan om te fietsen. Maar “het is wel een beetje een eenzame vorm van trainen”.

Lees verder onder de foto.

Trainen zonder competitieve doelen op korte termijn bovendien. De gebruikelijke wereldbekers, EK’s, WK’s, de Spelen: tot nader order is de wedstrijdagenda leeg. Volgens Scheenaard wordt heel voorzichtig gepraat over een enkel internationaal evenement tegen het einde van het seizoen, “maar het zal helemaal afhangen van hoe de pandemie zich ontwikkelt. Als je kijkt naar hoe slecht het nu bijvoorbeeld in Amerika gaat, dan ben ik bang dat er dit jaar gewoon niet meer gestart gaat worden.”

Lange winter

En ja, dat is balen. “Het zijn de wedstrijden waar je voor traint. Die trainingen zijn natuurlijk nooit voor niks, maar zo voelt het nu wel een beetje.” Niet dat het Scheenaard daardoor ontbreekt aan motivatie. “Ik heb er geen problemen mee om hard en goed te trainen, zeker nu we daarin wat ruimte voor aanpassing krijgen. Maar de komende winter wordt wel heel láng. We moeten vooral zorgen dat we focus en plezier houden in het roeien, en dat de schoonheid van de sport voorop staat.”

Maar, zo vervolgt Scheenaard: “Je merkt wel dat iedereen daar nu wat anders in staat. Eén meisje vindt het bijvoorbeeld moeilijk om alles een plek te geven en trekt zich nu een beetje terug. Anderen hebben elkaar nu juist heel erg nodig. En dat is allemaal prima.”

Los van de strakke sportieve planning voor de komende maanden moeten veel sporters ook hun langetermijnplannen omgooien. “Sommigen komen nu in de problemen met hun werk, anderen hadden na de Spelen hun co-schappen gepland; het uitstel heeft voor veel sporters consequenties. Maar dat geldt voor iederéén; de wereldwijde ramp die nu gaande is, raakt ons allemaal.”

Oxford bedankt

Zelf had ze in september haar - toch ietwat verwaarloosde - studie weer willen oppakken, al twijfelt ze nog over de richting. Want al staat ze als masterstudente ingeschreven bij Bouwkunde: “Ik merk dat hoe langer ik op afstand sta en hoe ouder ik word, ik steeds minder de behoefte voel om daar mijn levenswerk van te maken”. Scheenaard overweegt verder te gaan in de hoek van de data-analyse, werd intussen overigens ook al benaderd door zowel Oxford als Cambridge om dáár haar academische en sportieve pad te vervolgen. Ze bedankte vooralsnog: “Daar hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan”.

Lees onder de video verder voor het verhaal van Sander de Graaf.

Eenzame training op de Bosbaan. Video | Freek Robbers

Lisa Scheenaard @ Bosbaan

Eenzame training op de Bosbaan. Video | Freek Robbers

“Voor ons als jonge ploeg is dat jaar extra eigenlijk vooral heel interessant”

Erg uit het veld geslagen was Werktuigbouwkundestudent Sander de Graaf naar eigen zeggen niet toen het IOC woensdag 24 maart met zijn officiële verklaring kwam. “We hadden onszelf er eerder al bij neergelegd dat de Spelen dit jaar waarschijnlijk niet zouden doorgaan. Het was vooral een bevestiging van wat we eigenlijk al wel wisten.”

De roeiers (De Graaf maakt deel uit van de heren vier-zonder) hadden de ontwikkelingen rond het coronavirus natuurlijk al weken op de voet gevolgd. “Toen de eerste berichten kwamen dat de wereldbekerwedstrijden in Italië misschien zouden worden uitgesteld (waar de ploeg NOC*NSF definitief zou moeten laten zien klaar te zijn voor Tokio, red.), hadden we onderling al zitten grappen: ‘ach, het maakt niet uit, de Spelen gaan tóch niet door’.”

Niettemin: “We waren op weg naar Tokio, uit alle trainingen bleek dat we er goed voor stonden en er klaar voor waren”. Ook toen de eerste geluiden kwamen dat de Spelen dit jaar misschien niet zouden doorgaan, is de ploeg blijven trainen. “Want als het doorgaat, moet je wel voorbereid zijn. Maar eigenlijk wisten we natuurlijk al een tijdje: dat gaat niet gebeuren.”

Nieuw plan

De Graaf is vooral blij dat er nu duidelijkheid is. “Nu kun je in elk geval een nieuw plan gaan maken.” Van het trainingstraject zoals dat eerder dit jaar nog in zijn agenda stond, was al niet zoveel meer over. Trainingskampen in onder andere Italië en Oostenrijk waren al geschrapt, evenals aankomende internationale wedstrijden in onder meer Italië, Zwitserland en Polen.

Lees verder onder de foto.

Voorlopig moeten de roeiers vooral individueel aan de bak om hun conditie op peil te houden. Trainingsapparatuur wordt vanuit de bond verdeeld over de sporters, zodat ze thuis aan de slag kunnen. Een “wat lastigere periode”, verwacht De Graaf, die vooral hoopt snel weer met de rest van de ploeg te kunnen trainen “en hopelijk nog ergens een toernooitje te kunnen roeien - als het kan en als er iemand opstaat die het wil organiseren”. Want, zo zegt de roeier: “Het is makkelijker trainen als je binnenkort een wedstrijd hebt, dat maakt je toch net wat scherper”.

Van uitstel komt voor de vier-zonder in elk geval geen afstel, verzekert De Graaf. Hun ticket to Tokyo blijft geldig en eigenlijk denkt de TU/e-student dat ze volgend jaar alleen maar meer kans maken op eremetaal. “We zijn een jonge, eigenlijk pas net samengestelde ploeg, die nu feitelijk een jaartje extra krijgt om zich voor te bereiden en nog beter te gaan scoren. Voor ons is dat jaar extra dus eigenlijk vooral heel interessant.”

De Graaf had na de Spelen in Tokio eigenlijk wil beginnen met afstuderen; ook ploeggenoten hebben nog een portie studie af te tikken. Maar volgens De Graaf is overduidelijk dat niemand van plan is Tokio 2021 daarom te laten schieten. Wanneer hij nu zelf verwacht te gaan afstuderen, en of het misschien een optie is om dat traject nu naar vóren te halen, weet de TU/e’er nog niet.

Deel dit artikel