Positie TU/e nagenoeg ongewijzigd in Keuzegids

In de Keuzegids 2022 staat de TU/e op de ranglijst van instellingen die niet behoren tot de ‘brede universiteiten’, op plaats 6 met een waarderingsscore van 59 punten op een schaal van 100. Dat is een plaats hoger dan vorig jaar, maar het waarderingscijfer is gelijk gebleven. Voor de Universiteit Twente liep de waardering ten opzichte van vorig jaar terug - van 68,5 naar 64,5 - en daarmee zakt de UT van een tweede naar een vierde plek. De Universiteit Wageningen voert met 70 punten de lijst aan en wordt van alle Nederlandse universiteiten het hoogst gewaardeerd.

door
foto eamesBOT / Shutterstock

Wat zijn de beste bacheloropleidingen van Nederland? En welke universiteiten bieden over het algemeen goed onderwijs aan? De Keuzegids Universiteiten probeert studiekiezers een handje te helpen.

De makers kijken per opleiding naar de studentenoordelen over de inhoud, docenten, toetsing, sfeer en voorbereiding op de loopbaan. Ook weegt mee hoeveel studenten het tweede jaar bereiken en hoeveel er binnen vijf jaar hun diploma behalen.

Daar rolt elk jaar ook een vergelijking van universiteiten uit: wie heeft het beste onderwijs? Om die toch al lastige vergelijking zuiver te houden, staan er twee ranglijstjes in de Keuzegids: van de ‘brede’ universiteiten met veel faculteiten en de ‘overige’ universiteiten.

Sprongetje

De huidige ranglijsten verschillen nogal van vorig jaar. Van de brede universiteiten maakt Utrecht een sprongetje van de derde naar de eerste plaats, terwijl de VU Amsterdam opeens van de tweede plaats naar de onderste regionen is verdreven.

Bij de ‘overige’ universiteiten valt Enschede op. Deze technische universiteit was vorig jaar nog duidelijk nummer twee en zakt nu naar de vierde positie. Maar Wageningen staat nog altijd stijf bovenaan en de Erasmus Universiteit Rotterdam is wederom hekkensluiter. Naast die universiteit houdt de TU/e dit jaar ook de TU Delft weer onder zich, met een waarderingsscore van 59 ten opzichte van 57,5.

De verschuivingen zijn te verklaren. De studentenoordelen komen uit de Nationale Studenten Enquête, en na allerlei getouwtrek is de vragenlijst vernieuwd. Daardoor is de vergelijking met voorgaande jaren niet goed te maken, meent de Keuzegids.

Beperking

Je kunt ook zeggen, het brengt de beperking van zulke lijstjes aan het licht. Kennelijk zijn de uitersten wel redelijk te zien (Wageningen en Rotterdam), maar zijn de verschillen daartussen nogal klein, zodat een nieuwe vragenlijst zomaar voor flinke verschuivingen kan zorgen.

Maar het kan ook zijn dat er in twee jaar tijd gewoon het een en ander is veranderd. De vragenlijst ging vorig jaar niet door omdat de instellingen hun handen vol hadden aan de coronacrisis, en een bacheloropleiding duurt in principe maar drie jaar. Er zitten nu andere studenten in een heel andere situatie – zeker in het voorjaar, toen de enquête werd afgenomen.

Ranglijst Keuzegids Universiteiten 2022

De scores (op een schaal van honderd) van de Nederlandse universiteiten, volgens de Keuzegids:

Deel dit artikel