MKO 2022 | Kennismaking met de nieuwe masterstudenten

Op de eerste Master Kick Off-dag was de eer aan de studieverenigingen om de deelnemers een fijn diner voor te zetten. De meeste kozen voor een barbecue ergens op de Groene Loper. Voor Cursor een kans om kennis te maken met de nieuwkomers. Wat opvalt: wat voor de één een reuzegrote campus lijkt, is voor een ander meer een ‘dorpsschooltje’. Het ligt er maar aan waar je vandaan komt.

“We noemen het burenliefde”, zegt een van de vleesbakkers die bij Flux de worstjes omdraait op de barbecue. “De besturen van Thor en Van der Waals organiseren dit diner voor MKO samen voor de masterstudenten van Applied Physics, Electrical Engineering én de nieuwe masteropleiding Artificial Intelligence and Engineering Systems. Dat zijn er in totaal 120."

Een daarvan is de Chinese student Yihui Luo. In zijn lichtgrijze jurk met wit kraagje loopt hij rustig en glimlachend naar de barbecue  terug voor een tweede ronde. Heel tevreden vertelt de aankomend elektrotechnisch ingenieur dat hij het fijn vindt in Eindhoven: “Iedereen is zo vriendelijk en deze universiteit is zo ontzettend klein. Ik deed mijn bachelor op een van de grootste universiteiten van China. Ik had zesduizend medestudenten in mijn jaarlaag.”

Compacte stad

Verderop aan de vijver zitten vier studenten van Computer Science. Drie kennen elkaar al van de TU/e Intro toen zij aan hun bachelor begonnen, en een komt vers uit Albanië. Dat is Fjord Llagami (rechts op de hoofdfoto). Hij koos voor een master aan de TU/e omdat vier vrienden uit Tirana hem al voor gingen. “Eindhoven is de laatste jaren een populaire bestemming voor Albanezen”, zegt hij. Dat komt volgens hem omdat de toelatingseisen aan de TU/e niet zo hoog zijn. “Het is moeilijker om af te studeren, dan om te beginnen aan deze master.” Voorlopig is Llagami nog vol vertrouwen en blij dat hij naar Eindhoven is gekomen. Hij vond een kamer aan Hemelrijken via Vestide en beseft dat hij geluk had. “Voor mij is de stad ook perfect; er is alles te vinden wat ik nodig heb en op de fiets kan ik overal komen.”

Lees verder onder de foto.

Door die compactheid noemt Elina Papastamou Eindhoven een ’15-minute city’. “Werk, winkels, alles is in een kwartier te bereiken door de goede infrastructuur hier”, zegt ze op het Koeveld met uitzicht op Vertigo. “Een van de prachtige gebouwen op deze campus”, aldus Papastamou. De bouwkundestudente zoekt nog een tweedehands fiets die eens níet te groot is. Over de bussen in Eindhoven is ze echter zeer te spreken. “In Nederland kan ik mijn Griekse opleiding als bouwkundige verdiepen. Ik koos niet voor TU Delft omdat ik hoorde dat het moeilijker is daar aangenomen te worden en dat het stressvoller is om daar te studeren.”

De internationals Luo, Llagami en Papastamou antwoorden alledrie hetzelfde op de vraag wat hun carrièreplan is. “Misschien vervolg ik met een PhD of ga ik hier werk zoeken.” Llagami heeft nog een alternatief: “Ik kan ook terug naar Tirana als informaticadocent.”

Lees verder onder de foto.

Premasters

Tussen de vijver en MetaForum zitten zes Nederlandse studenten te genieten van de barbecue die aangeboden wordt door GEWIS. Het zijn allen premasterstudenten van de vier studieprogramma’s bij Computer Science die vandaag naar MKO gekomen zijn. “Ik heb gehoord dat er studenten zijn die deze MKO overslaan vanwege de NS-staking”, zegt Chiem Stevens. Zelf is hij met de auto uit Breda gekomen en hij vindt het jammer dat ie niet met de trein kan. “Nu drink ik geen bier en dat had ik nog leuker gevonden.” Hij vindt deze eerste MKO-dag sowieso geslaagd. “Er zijn hier veel meer verschillende typen mensen dan op de Avans in Breda. Leuk om allemaal internationals te ontmoeten.”

Zijn groepsgenoot Ties Tienhoven komt van diezelfde hbo-instelling. “Ik vind deze universiteit zo groot. Eén gebouw hier is groter dan alle vijf gebouwen daar in Breda.” Lars Versteeg, die zijn vooropleiding in Utrecht deed, vult aan: “Vergeleken met de Uithof is het hier zo groen. Zelfs nu het gras geel is van de droogte.”

Pizzaparty

De studievereniging van Industrial Design heeft niet voor een barbecue gekozen. De veertig deelnemers kregen een pizza in de Lucid-bar in Atlas. Na afloop zit een groep met zeven Chinezen, twee Nederlanders en een Griek te spelen met een pakje speciaal voor Lucid-leden ontworpen kaarten. Ze noemen het ‘liegen’ en het is niet een typisch Chinees spel, én niet een typisch Lucid-spel, maar wél leuk.

Deel dit artikel