En hoe is het in Odense?

Denemarken, tot vorig jaar nog het meest gelukkige land op aarde en dat is zeker te merken. Stress komt niet voor in het vocabulaire van de Denen, er wordt genoeg gelachen en hulp wordt te allen tijde aangeboden. Het levensmotto is hier ‘Het komt wel goed’, en dat is niet tijdgericht. Daarnaast eten echte Vikingen veel vlees, daarom is het favoriete maaltje van de doorsnee Deen een lekker stukje roggebrood met warme leverpastei, bacon en een gehaktbal. Welkom in Odense.

Odense is de derde grootste stad van Denemarken, maar voelt aan als een dorp. De winkels sluiten in het weekend om 16.00 uur en laat staan dat er op zondag gewerkt wordt. De stad heeft een persoonlijke God, Hans Christian Andersen. Deze sprookjesschrijver is in Odense geboren, dus is eigenlijk alles hier naar deze man vernoemd. Zelfs de stoplichten hebben het silhouet van Hans. Odense is lekker centraal gelegen in Denemarken, wat eigenlijk perfect is als je een beetje de omgeving wilt ontdekken. Ik heb bijvoorbeeld supertripjes gehad naar Aarhus, Kopenhagen, Lapland, Hamburg, et cetera.

Denemarken is nog meer een fietsland dan Nederland en je kunt eigenlijk geen kant op zonder een fiets. Alhoewel Odense niet zo heel groot is, ligt alles wel ver uit elkaar. Doordat ze alles op de fiets doen, zijn er een aantal leuke wetten op het gebied van fietsen bijgekomen. Zo houden alle Denen zich netjes aan de verkeersregels - dit betekent: rood is rood, ook al is er niemand in een straal van honderdduizend kilometer aanwezig. Verder is het in Denemarken verboden om met twee mensen op een fiets te stappen. Dit wordt als zeer gevaarlijk ervaren, zeker met een biertje achter de kiezen.

Odense heeft ook een eigen brouwerij, Albani, waarvan het bier gewoon uit een vending machine op de universiteit te verkrijgen is. Of het komt door de positieve instelling of door het aantal biertjes dat er wordt weggezopen, de Deen is een gelukkig mens. De eeuwige heldere sterrenhemel, free-beer-hours, regen, zonneschijn, prachtige natuur, de wind die je altijd tegen hebt, mijn oudere studiegenoten met baby’s, de tattoos die iedere student heeft, de zwarte kledij, de geblondeerde haren, de 24/7 reading room op de universiteit, de vogels die altijd fluiten, de structuur in levensstijl, sportieve instelling en de positieve instelling zullen altijd een prachtige herinnering blijven.

Tevens heb ik er een nieuwe gewoonte bij: Denen bedanken elkaar aan het einde van de dag. Dus bij deze; Tak for i dag!

Deel dit artikel