door

Chriet was Neerlands eerste hipster

25/04/2017

Ik was eigenlijk te jong voor Chriet Titulaer. Als kind geboren ‘na de muur’, kwam de wondere wereld bij mij vooral binnen via maatschappijkritische tekenfilms.

Zo werd ik elke ochtend tijdens het eten van mijn bammetjes geconfronteerd met Alfred Jodokus Kwak, die werd gedeporteerd door een kraai met een antisemitisch snorretje vanwege zijn zwarte eendenvriendinnetje.

Nee, ik ontdekte Chriets nieuwsgierigheid pas zo’n 20-25 jaar na het uitkomen van ‘Wondere Wereld’. Maar toen ik die wereld eenmaal ontdekt had, was ik ook helemaal #TeamChriet. Chriets capriolen hebben indertijd nooit de welverdiende waardering gekregen, dus daarom is het tijd voor een hommage aan een man die zijn tijd ver vooruit was. Een hommage die, in tegenstelling tot De Wereld Draait Door, geen karikatuur maakt van zijn weelderige haardracht of Limburgse accent, maar het plaatst in de context van de tijd waarin hij leefde. Chriet was tegelijkertijd Neerlands eerste hipster en trendwatcher, en voorspelde al de toekomst voordat het cool was. Chriet was een Neil DeGrasse Tyson avant la Discovery Channel.

Het maakt ook helemaal niet uit dat ik Chriets Wondere Wereld pas ontdekte toen die al sterk verouderd was. Een innovatie als YouTube liet mij dat toe, en ik kon me zo voorstellen dat Chriet hier destijds al over nagedacht had. Chriet was al ver voor het iPad- en iPhone-tijdperk een gadgetman en zijn ontmoetingen met dubbelzijdige printers en beeldtelefoons lieten mij zien dat tegenwoordig vanzelfsprekende technologieën ooit ondenkbaar waren. Ik zag een man een tastbare toekomst presenteren zonder beelden van ruimteschepen en vliegende auto’s, maar door te spelen met de digitale display van een horloge.

Ik kijk graag terug naar iemand zo authentiek als Chriet Titulaer. Geen flitsende filmpjes die grossieren in ‘OMG’ en explosies, maar gewoon rasechte verwondering van een wetenschapper - zoals het hoort en zoals ik het nog graag vaak had willen zien.

Deel dit artikel