door

Schools

06/03/2013

Vruuger, toen koude schotel nog warm was, een barcode stond voor normen en waarden in de kroeg, en je last had van leerplichtambtenaren. Na je achttiende verjaardag was het echter schluss met die gozer. Je kon met gerust hart je middelvinger laten wapperen richting je middelbare school, terwijl je rijinstructeur je maande om twee handen aan het stuur te houden. Je reed linea recta richting de zelfstandigheid van het wo.

Het wo is het grote Mekka van zelf doen: zelf lenen, zelf wonen en zelf opstaan. Vooral dat laatste is natuurlijk eenvoudig als intrinsiek gemotiveerde student. Maar mocht je dan echt een keer geen zin hebben, kun je je college skippen. Vruuger dan.

De grote keuzevrijheid van het Bachelor College zit hem niet in het ochtend-snoozen. Veel vakken hebben aanwezigheidsplicht of dusdanig veel tussentoetsen dat uitslapen onmogelijk is. Ook kijken steeds meer docenten op de vingers van studenten, middels assistenten die studenten manen tot stilte, het wegstoppen van hun mobiel of in één geval zelfs het voorkomen dat ze vijf minuten voor tijd vertrekken.

Een dergelijke controle lijkt mij een afgeleide van het huidige onderwijsklimaat. Rector Hans van Duijn -in een reactie op vraagtekens over het tentamenniveau bij Toegepaste Natuurwetenschappen- zegt natuurlijk dat het nooit de bedoeling is om concessies te doen in het onderwijs, maar de lijntjes worden toch duidelijk strakker aangetrokken. Geen enkele student mag de universiteit zonder TU/e-diploma verlaten, en rap een beetje.

Ik plaats hier geen vraagtekens bij het niveau dat de TU/e hanteert, maar wel bij de sfeer, omgeving en de mentaliteit waarmee ze haar studenten voedt. Als er nu bijvoorbeeld al centraal geregeld moet worden dat een student een keer een college mag missen voor een studiegerelateerde excursie, waar blijft het eigen initiatief dan? Een student moet studeren, maar hij moet zichzelf ook ontwikkelen. Zelfstandigheid is een proces waar je doorheen gaat: leren studeren, leren plannen en vooral vaak op je plaat gaan. Zelfstandigheid ontstaat niet zodra je ouders je ontbijt niet meer klaarmaken.

Deel dit artikel