door

CLMN | De buik inhouden

03/09/2014

Een interessante ontwikkeling: de directeur bedrijfsvoering van TN en EE wordt in de online Cursor publiekelijk de zwartepiet toegespeeld vanwege zijn vraag om meer ruimte voor onderwijsdoeleinden. Dienst Huisvesting noemt het een ‘donderslag bij heldere hemel’ en lijkt hem te verwijten dat hij ruimte van secundaire processen af wil pakken.

Het is een interessante trend die niet alleen bij deze twee faculteiten speelt: ook anderen moeten snijden, snijden en nog eens snijden in de schaarse ruimte die er is. Bij W&I is bij de verhuizing van 2012 al een gigantisch stuk vloeroppervlak gekort. Na twee jaar gekreun en gesteun van faculteitsmedewerkers en studenten over de beperkte ruimte in het nieuwe gebouw, kan er nog eens een hele verdieping van de vijf worden ingeleverd.

Wat TN en EE in Flux doen, doet W&I in het Metaforum en zal ID binnenkort ongetwijfeld ook in het Laplacegebouw doen. De buik inhouden, de broekriem aanhalen en het doen met minder plek voor steeds meer studenten. Want daar wees de rector maandag in zijn openingswoorden opnieuw op: wéér zijn er meer aanmeldingen, en aan selectie of een andere vorm van inperking wordt nog steeds niet gedacht. En is het niet wrang dat de TU/e op de eigen campus de beweegruimte steeds drastischer beperkt, maar dat er wel ruimte is voor een Datsja in ‘s Hertogenbosch?

Hoewel ik de levendige campus een warm hart toedraag en we als het aan mij ligt nog deze week een woontoren, een supermarkt, een Starbucks en een HEMA hebben, moet ik nu de kant van dhr. Bruekers kiezen: de ruimte voor het onderwijs inperken is op dit moment de minst slimme actie om te verrichten. Want al die nieuwe studenten kunnen denk ik beter de plek hebben om daadwerkelijk colleges te volgen, dan dat ze een voorverpakte sandwich kunnen kopen tegen AH ToGo-prijzen.

Deel dit artikel