door

Wittebroodsweken

16/05/2019

Gisteren zwaaiden we Jan Mengelers nog uit, vandaag verwelkomen we the new kid on the block (of in de vissenkom, zoals Jan ooit zijn transparante werkkamer in Atlas betitelde). De nieuwe collegevoorzitter Robert-Jan Smits deelde met Jan enige wittebroodsweken het bed. Sorry voor wie daar nu direct een beeld bij kreeg. In een soort dakpanconstructie heeft hij kunnen wennen aan zijn nieuwe werkomgeving. Wat worden zijn eerste stappen?

Robert-Jan Smits zal het ongetwijfeld als prettig ervaren hebben dat hij anderhalve maand heeft kunnen meelopen met Jan Mengelers en op die manier als coming man op de achtergrond op een soepele wijze kennis kon maken met zijn nieuwe organisatie. Zo'n bericht onlangs over sociale onveiligheid aan Nederlandse universiteiten zal hem ook direct duidelijk gemaakt hebben dat er onder het oppervlak vaak meer aan de hand is dan je in eerste instantie vermoedt. Maar, vraag ik me dan af, zou die problematiek ook niet spelen bij zo'n grote organisatie als de Europese Unie, waar hij hiervoor werkzaam was? Ook daar is sprake van een sterke hiërarchie en zal roddel en machtsmisbruik oorkomen. 

Over Plan-S heb ik de laatste tijd nog maar weinig vernomen. Ongetwijfeld is iedereen in gespannen afwachting van de beloofde update van het plan. Blijkbaar zijn gisteren, 15 mei, Science Europe, de Europese vereniging van alle subsidievertrekkers voor onderzoek, en cOAlition S, de groep subsidieverstrekkers die zich hard maakt voor de invoering van Plan-S, bij elkaar gekomen om die nieuwe versie te bespreken. Begin juni wordt die verwacht. Ook Smits zal er benieuwd naar zijn, want het is in wezen zijn plan, dat hij als Special Envoy open access tot eind maart van dit jaar nog door heel Europa heeft uitgedragen en verdedigd. Weerstand tegen het plan is er zeker ook binnen de organisatie waar hij sinds vandaag leiding aan geeft. Bij een dialoogsessie in Helix eind februari ging het er pittig aan toe en lieten zowel decaan Emiel Hensen als universiteitshoogleraar René Janssen weten niet blij te zijn met het plan. Een onderwerp dus dat door de vorige functie van Smits een extra accent krijgt bij de verdere ontwikkeling en implementatie van het plan. Maar wie weet, heeft hij hier de afgelopen anderhalve maand al links en rechts aan gewerkt.

Voor de komende tien jaar heeft hij een mooi houvast in de vorm van het document Strategie 2030. Zo'n fijn visiedocument heeft echter iets dubbels. Enerzijds ligt er al iets waar je mee aan de slag kunt, wat lijnen uitzet, de zogeheten 'stippen op de horizon'. Maar wat nu als die stippen niet per se jouw stippen zijn? Wat als je over een aantal zaken toch je eigen opvattingen en gedachtes hebt? Zijn voorganger Jan Mengelers zei er vorige week al iets over in zijn afscheidsinterview. Van hem heeft Smits een enveloppe met daarin een blanco vel papier gekregen. Volgens Mengelers moet zijn opvolger hier zijn eigen weg kunnen vinden, zonder ‘belerende’ adviezen van diens voorganger. Waarvan akte.

Deel dit artikel