door

Ik ben te laat met m’n sinterklaascolumn

12/12/2016

Shit, te laat! De oude bebaarde slavendrijver en zijn regenboogpieten zijn alweer vertrokken. Ook te laat om nog iets zinnigs te schrijven over de studentenverkiezingen van de TU/e. Waar kan ik nog meer over schrijven? Een greep uit de hoge hoed leidt tot Geenpeil: de volgende die als zelfbenoemde Messias opstaat om éin-de-lijk ‘de democratie terug te leggen bij het volk’. Nog zo’n heerlijk initiatief waar ik volkomen achter sta.

Sorry voor de opmerking over Sinterklaas. Ik moet een cynisme-quota vullen. Iets wat Geenstijl ook vrolijk lijkt te doen. Politici naaien ons namelijk allemaal. Wij, het volk, worden volgens Ebru Umar alleen één keer per vier jaar gestrikt met stroop, om vervolgens genegeerd te worden. Dat stond in dezelfde Metro-krant waar Jan Dijkgraaf ons vertelde dat hij de biezen pakt. Hij moet ruimte in z’n agenda maken om eerste lijsttrekker te worden van Geenpeil, waar hij zal functioneren als ‘levend stemkastje’.

De bedoeling is simpel: partijleden kunnen iedere week online stemmen wat Dijkgraaf en zijn maten moeten doen, ja of nee stemmen. Geen programma, geen standpunten. ‘Directe democratie’ in de vorm van hapklare mini-referenda. Laten we het heel even hebben over waarom dit een dom idee is.

Indirecte democratie bestaat voor een reden. Jan Alleman - myself included, zo elitair ben ik ook weer niet - is niet bekwaam en voldoende ingelicht om over alles te stemmen wat voorbijkomt in de Tweede Kamer. Dat is ook niet nodig, aangezien we met indirecte democratie mensen aanstellen die dat voor ons kunnen doen, vanuit een politiek oogpunt waarmee wij het eens zijn.

Het verwijt dat diezelfde mensen ‘corrupt zijn en nooit aan ons denken’, naast lekker overdreven te zijn, is geen reden om het kind maar met het badwater weg te gooien. Als je ontevreden bent over het systeem, verbeter het systeem, breek het niet af. Anders krijg je fratsen á la Trump en nu ook Geenpeil.

Meneer Dijkgraaf, bonne chance! Hopelijk is de rij bij de balie ‘WW aanvragen’ niet te lang.

Deel dit artikel