door

CLMN | Meestal werkt het

21/06/2016

Voor vrijdagochtend zocht ik nog een werkplek. Met het in februari geïntroduceerde Book My Space-systeem is dat tegenwoordig geen punt: door een paar keer een fancy-shmancy touchscreen aan te raken, weet je exact op welk tijdstip je op welke plekken beslag mag leggen. Campuskaart voor de lezer en al direct stuurt het platform je een bevestigingsbericht op je studenten e-mail adres. Vrijdagochtend dus lekker werken. Op mijn plek.

Meestal werkt het zo, maar soms heb je pech: Book My Space blijkt niet altijd even exclusief in de praktijk. Zo genieten docenten voorrang op studenten en hebben zij hiermee de mogelijkheid om ook reeds door studenten gereserveerde ruimten te boeken. Hierdoor wordt voorkomen dat het onderwijs hinder ondervindt van ongelegen reserveringen.

Meestal werkt het zo, maar soms ook niet. Zo komt het ook voor dat studenten of studentenassistenten worden ingeschakeld om een ruimte vast te leggen voor onderwijs door of presentaties voor docenten. Dan wordt in principe een docent door een docent ‘overruled’. Een annuleringsberichtje van het systeem is lief in deze situatie maar goed, men begrijpt ook: je kan niet alles hebben.

Een ander dingetje is de ruimten die erin staan. Misschien is dit een faculteitsdingetje, maar bij Bouwkunde maken we nu eenmaal veel rommel: modellen, schetsen, analysekaarten, etc. Meer rommel is beter en meestal werken we in groepen van orde grootte tien aan soortgelijke rommel die tezamen een leerzaam geheel vormt.

In de afstudeerfase bereikt de rommelproductie een piek gezien dit een jaar lang heel de studieweek in beslag neemt. Book My Space heeft geen live table view, dus het feit dat sommige ‘flexplekken’ - met name die van afstudeerders - niet zo flex zijn, staat niet in het systeem, met als gevolg dat er veel rommel accumuleert die eigenlijk nergens kan worden opgeslagen als een onwetend persoon onverhoopt tafelclusters reserveert.

Ons nieuwe ruimtereserveringsplatform is een mooi systeem en ruimten regelen is nog nooit zo makkelijk geweest, maar zijn flexplekken wel overal even handig? Is reserveren per kwartiel mogelijk maken ook niet beter, met al het groepswerk? En als overrulen dan moet, is meer selectiviteit dan niet wenselijk? En een annuleringsberichtje? Fijn dat het systeem er is; laten we het nu nog beter maken.

Deel dit artikel via je socials