door

CLMN | Buitenlanders

28/04/2015

Voorzitter van het College van Bestuur Jan Mengelers schreef er eerder over in een column en ook op de dies natalis zal het ongetwijfeld ter sprake komen: buitenlandse studenten op de TU/e. Hoewel de werktitel WELLCOMM nog niet erg lijkt aan te slaan, is de TU op verschillende fronten bezig om meer studenten uit het buitenland te gaan aantrekken.

Zo worden verenigingen opgeroepen om zich meer open te stellen voor buitenlandse studenten en op die manier met Brabantse gezelligheid de studenten op te vangen. Maar meer direct worden ook communicatiemedewerkers gewapend met flyers naar het 'front' gestuurd. Op beurzen over de hele wereld zijn TU/e-medewerkers te vinden om studenten naar Eindhoven te trekken. Zelf kan ik me moeilijk voorstellen dat ik na een gezellig praatje en het doorbladeren van een folder besluit om naar het buitenland te verkassen voor mijn studie.

Nee, wat de student anno 2015 doet, is informatie inwinnen op het internet. En de eerste pagina's zijn veelbelovend. Ok, de zoekfunctie is nog steeds niet helemaal top (probeer maar eens een willekeurige faculteit te zoeken en kijk wat de eerste hit is), maar het promotiemateriaal is prima te vinden.

Stel echter dat ik als buitenlandse student verder wil kijken dan de fancy foldertjes, dan wordt het lastiger. Laten we eens op w3.tue.nl naar onderwijsinformatie zoeken. Eens zien wat de master Applied Physics inhoudt: 'Currently, there is no English education information available online'. Nou dan gaan we maar voor Architecture Building and Planning: 'Error: The requested page could not be found'. Want hoewel de pagina's van Bouwkunde in het Engels beschikbaar zijn, kun je er alleen komen door er via de Nederlandse pagina's heen te navigeren.

Schijnbaar mogen buitenlandse studenten al het promotiemateriaal zien, maar is het niet de bedoeling dat ze alle onderwijsinformatie kunnen vinden. Bier dan maar? Helaas, geen van de drie studentengezelligheidsverenigingen heeft Engelse informatie beschikbaar.

Op dit moment zou ik me als buitenlandse student een beetje bedrogen voelen. Met alle moeite en de mooiste praatjes word je naar Eindhoven gelokt, maar als je daar bent, blijkt de universiteit op veel fronten nog niet klaar te zijn voor studenten die geen Nederlands spreken. Laten we dat eerst goed op orde maken voor we onze medewerkers op snoepreisjes naar het buitenland sturen.

Deel dit artikel