Neeltje Voesenek, fractielid Groep-één
door

UR | Collegegeldvrij besturen

11/10/2017

Aan onze universiteit zijn er studenten die geen onderwijs volgen, maar die wel het volledige bedrag aan collegegeld betalen. Hoe zit dat? Als we ons verdiepen in de bezigheden van deze studenten wordt het duidelijk. Zij vormen een belangrijke hoeksteen van onze universiteit, zij zijn de studentbestuurders en leden van studententeams.

Een volledig collegejaar werken ze met onverminderde energie, enthousiasme en betrokkenheid voor een van de verenigingen of studententeams die onze universiteit rijk is. Meer dan zestig uur werken is de regel, geen uitzondering. Elke dag zetten zij zich in om faculteiten te ondersteunen, vakgerelateerde activiteiten te organiseren, studiereizen en excursies te begeleiden. Of ze zetten de beste feesten en borrels weg, geven studenten de mooiste tijd van hun leven bij de vereniging. Of ze stuwen medestudenten op tot ongekend hoge sportprestaties bij clubs.

Bij de studententeams worden producten en technologieën ontwikkeld die de wereld nog nooit heeft gezien en leveren een enorme bijdrage aan de technologische impact van de TU/e. Deze toegewijde studenten duiken regelmatig op in de publiciteit en zetten de TU/e op de kaart. Wie kan de woorden STORM, Solar Team of BlueJay nog horen zonder aan de TU Eindhoven te denken?

Ze ontwikkelen zichzelf op persoonlijk en professioneel vlak én bieden daarnaast medestudenten de mogelijkheid om zich ook te ontwikkelen in de semiprofessionele omgeving van verenigingen en studententeams. Hun toewijding is een inspiratie voor ons allen. Maar inspiratie betaalt de rekeningen niet.

Op onze universiteit moeten studentbestuurders of teamleden ingeschreven staan aan de TU/e als voltijdstudent, bijkomende plicht is het betalen van collegegeld. Deze studenten betalen dus meer dan tweeduizend euro aan collegegeld, zelfs als ze al een bachelor hebben behaald.

De Nederlandse overheid stelt deze voorwaarde niet. Die biedt universiteiten de mogelijkheid om eenmalig een student vrij te stellen van de betaling collegegeld indien deze student een dergelijke fulltime positie bekleedt. Groep-één nodigt het College van Bestuur uit om van deze mogelijkheid gebruik te maken.

Onze droom is dat elke student die fulltime bestuurslid is of deelneemt aan een studententeam, voor de duur van een jaar vrijgesteld wordt van de betalingsverplichting om het recht op inschrijving aan de TU/e te behouden. De universiteit stelt hen bovenop de bijdrage uit het profileringsfonds vrij van de betaling van collegegeld om hen te ondersteunen in de investering die zij doen in hun persoonlijke ontwikkeling en om een grote bijdrage te kunnen leveren aan de TU/e community.

De basisbeurs komt niet meer terug, het leenstelsel blijft intact. Dat maakt het belangrijker dan ooit om als universiteit de studenten die zich in hoge mate inzetten voor de universiteit financieel te ondersteunen.

Maar de meeste dromen zijn bedrog of een illusie, daarom strijden wij voor een vrijstelling van betaling voor studenten die al een bachelor hebben gehaald en vervolgens een dergelijke fulltime positie bekleden. Laten we tegemoetkomen aan deze helden van de universiteit en hen niet meer verplichten collegegeld te betalen. 

Reward those who dream, dare and do.

Deel dit artikel