Billie bij de Laguna Torre, El Chalten, Patagonië.

En hoe is het in Buenos Aires?

De betoverende stad die op het eerste gezicht aandoet als een van de vele mooie steden in Europa, soms zelfs ‘het Parijs van het Zuiden’ wordt genoemd, maar in werkelijkheid één van de meest zuidelijke metropolen van de wereld is: Buenos Aires.

Ervaring opdoen in het buitenland, dat was voor mij de hoofdreden om een halfjaar buiten Europa te gaan studeren. Uiteindelijk heb ik, vooral op basis van gevoel en de mogelijkheid tot het leren van een nieuwe taal (Spaans), voor Argentinië gekozen.

Nu, ruim vier maanden later, levend en wonend in deze geweldige stad, kan ik met zekerheid zeggen dat dat gevoel juist was. Buenos Aires intrigeert je… de taal, de mensen, de stad, de sfeer. Op het eerste gezicht lijkt het vrij Europees, mede doordat vele stambomen van families zich vestigen in (Zuid-)Europa, maar de onderliggende cultuur is dat zeker niet. Latino ten top!

Hoewel de vier vakken die ik hier (in het Spaans) volg aan de ITBA (Instituto Tecnológico de Buenos Aires) vrij vooruitstrevend zijn met betrekking tot ontwikkeling, duurzaamheid en efficiëntie, gaat alles hier in de realiteit op een tempo waaraan de gemiddelde TU/e’er zich zeker zal ergeren. Alles is tijdrovend, het woord efficiëntie staat niet in het woordenboek en tegenstrijdige regelgeving, sterke propaganda en corruptie zijn aan de orde van de dag. Welkom in Zuid-Amerika!

Aangezien ik mijn rooster wél efficiënt heb kunnen plannen, heb ik slechts drie dagen per week college en dus veel tijd om te reizen en meer van het land te kunnen ontdekken. Argentinië, met een oppervlakte zo groot als heel Europa en de vele gezichten: van gletsjers tot sierras en enorme steden tot el campo. Een ervaring voor het leven om te studeren en te leven in het geweldige hart van dit paradoxale land: Buenos Aires!

Deel dit artikel