Iedereen wil op de foto met Marco ten Eikelder.

En hoe is het in Kanpur?

Toen ik begin augustus vertrok voor mijn stage in Kanpur (India), had ik wel een cultuurshock verwacht, maar niet zo’n gigantische als deze! Werkelijk alles gaat hier anders. Eten gebeurt hier met blote handen, er wordt water in plaats van toiletpapier gebruikt, overal zijn formulieren en pasfoto’s voor nodig en van in een rij staan hebben ze hier nog nooit gehoord.

Tijdens mijn onderzoeksstage verblijf ik op de campus van de IIT (Indian Institute of Technology), wat een erg prestigieuze universiteit is. Ik werk hier samen met een professor aan een project in de numerieke analyse. De professor gebruikt zijn studenten als simpele loopjongens, wat wel een beetje zielig is.  Omdat hier slechts een handjevol internationale studenten zijn, dreigt er gelukkig geen aandachttekort voor ons te ontstaan. Zo ontmoet ik na ruim twee maanden nog bijna elke dag nieuwe, erg vriendelijke, studenten en heb mezelf al ruim 200 keer voorgesteld!

Het verkeer in India is erg chaotisch en gevaarlijk; het eerste wat opvalt, is het constante claxonneren. Vrachtwagen en busjes hebben veelal geen (bruikbare) spiegels en hebben op de achterkant de tekst Blow horn staan. Hiervan wordt met alle plezier gebruik van gemaakt.

In de weekenden ga ik vaak met de internationale studenten een stad in de buurt verkennen. Voor het reizen met de trein is het belangrijk een goede trein te kiezen. Zo hebben we voor ons weekend naar Delhi een trein met dertien (!) uur vertraging gehad! Ik heb gemerkt dat Indiërs buiten de campus ook erg nieuwsgierig zijn en je massaal minuten lang aanstaren. Op de toeristische plaatsen lijkt het net alsof je een filmster bent; iedereen wil namelijk met je op de foto.

Mijn stage in India is een unieke, erg leuke en leerzame ervaring waar ik nog steeds van de ene verbazing in de andere val!

Deel dit artikel