Alex (rechts) met Geert Vinken, die hem zijn thesis overhandigt bij het MIT.

En hoe is het in Boston?

Voor mijn stage ben ik dit semester in Boston te vinden en wel op het Massachusetts Institute of Technology, beter bekend als MIT.

Boston is een echte universiteitsstad, met naast bekenden als Harvard en MIT toch zeker nog twintig andere hogescholen en universiteiten in en rondom Boston, die plaats bieden aan ongeveer 200.000 studenten. Wat toch aanzienlijk is, aangezien Nederland in februari 2013 ongeveer 650.000 studenten aan hogere onderwijsinstellingen telde (bron: DUO). In de stad is dus genoeg te beleven, van de grootste tweedaagse roeiwedstrijd ter wereld (the Head of the River Charles Regatta) tot de Boston Marathon en de Red Sox.

MIT is een inspirerende plek, met enorm veel kennis, talent en resources. Studenten, zeker in de masterfase, besteden veel tijd aan hun studie. Het niveau van de vakken is niet per se hoger dan die in Eindhoven, en ik denk dat de meeste studenten van de TU/e met dezelfde inzet hier op MIT ook hun diploma zouden kunnen halen. Wel zijn ze hier selectiever in wie ze toelaten. Zo hebben ze in 2013-2014 slechts 7,7% procent van de aanmeldingen voor de bacheloropleiding toegelaten. Dit strenge selecteren resulteert in meer echte hoogvliegers, met een respectabele 81 Nobelprijswinnaars tot gevolg.

Zelf ben ik masterstudent Systems and Control in Eindhoven en voor mijn stage ben ik nieuwe opstellingen aan het ontwerpen en implementeren voor het vak Mechatronics, onderdeel van de faculteit Mechanical Engineering. Ik kan iedereen aanraden om een stage in Boston te komen doen bij een van de vele universiteiten hier, en laat je niet afschrikken voor universiteiten als Harvard en MIT; binnenkomen kan verrassend gemakkelijk zijn!

Deel dit artikel