Foto | Bart van Overbeeke

Tegenslagen krijgen geen vat op moraal ijskerkbouwers

Bevriezend gereedschap, losschietende ankers, intredende dooi en sneeuwstormen. Er blijft de bouwploeg van de ijskerk in het Finse Juuka maar weinig bespaard. Dit weekend was het opnieuw raak toen de hoogste toren door een windvlaag meer dan halveerde en de ingekapselde ballon zwaar beschadigde. Met schijnbaar onbegrensd optimisme is de draad inmiddels weer opgepakt.

Ze hadden afgelopen zaterdag graag getoast op het bereiken van het hoogste punt. Een schaars hoera-momentje in een periode vol tegenslag. Maar zelfs dit feestje was de bouwploeg niet gegund. Dit keer was het een brute windvlaag, die de hoogste toren binnen een paar seconden veranderde in de laagste. De ballon knapte, en nam daarbij het bovenste, en zwakste deel van de toren in zijn val mee. Dat kon er ook nog wel bij voor de door pech geteisterde ploeg. “Het was wel weer een mentale tik, maar daar hebben we ons direct overheen gezet”, vertelt Teun Verberne. "We blijven optimistisch over een goede afloop."

Inmiddels is de ballon gerepareerd, terug in de halve mal gehangen en weer opgeblazen, waarna de spuitploeg zijn werk kan voortzetten. Tegelijk hiermee wordt ook het geraamte van het middenschip opgehangen en kan ook dat van een ijslaag worden voorzien. De temperatuur is weer ver onder het nulpunt gezakt en dus is het bordje ‘Too hot to work’ verwijderd.

Verberne verwacht niet dat het incident voor veel extra vertraging zorgt. “We konden de afgelopen dagen door de warmte toch al niet aan de slag buiten. Alleen de extra tijd die we vandaag kwijt zijn, telt in de vertraging mee.” Als de bouwers verdere tegenslag bespaard blijft, moet het ze lukken de ijskerk aanstaande vrijdag af te krijgen, verwacht Verberne. “We zitten alleen wel wat krap in de bemanning. Daarom hebben we de lokale bevolking opgeroepen om mee te helpen.”

De burgemeester van  Juuka komt ook regelmatig op de bouwplaats kijken. Hij heeft de kerk opgenomen in een toeristisch programma en heeft er dus alle baat bij dat de ijsvariant van de Sagrada Familia afkomt. Verberne loopt voorzichtig al vooruit op een eventueel mislopen van de deadline. “Mogelijk blijven sommigen van ons hier wat langer om de kerk af te maken, mocht dat nodig zijn. We gaan er nu nog altijd vanuit, dat dát niet nodig is. Donderdag weten we meer.”

Deel dit artikel