Holst Memorial Lecture Award voor Parkinson-expert

Holst Memorial Lecture Award voor Parkinson-expert

De Holst Memorial Lecture Award 2015 gaat naar de Nijmeegse hoogleraar Neurologie prof.dr. Bas Bloem, een internationaal erkend expert op het gebied van de ziekte van Parkinson. Hij ontvangt de prestigieuze onderscheiding voor zijn onderzoek en inzet op het gebied van zorginnovatie. Bloem spreekt op donderdagmiddag 26 november aan de TU/e de bij de onderscheiding horende Holstlezing uit.

Professor Bas Bloem is neuroloog en Parkinson-expert bij het Radboudumc in Nijmegen. In 2002 richtte hij het inmiddels gerenommeerde Parkinson Centrum Nijmegen (ParC) op, waarvan hij tevens medisch directeur is. Samen met Marten Munneke startte hij ParkinsonNet, een innovatief zorgnetwerk dat meerdere nationale en internationale onderscheidingen kreeg.

Sinds 2008 is Bloem hoogleraar neurologie in Nijmegen. Zijn onderzoek is gericht op cerebral compensatory mechanisms - met name op het gebied van lopen en evenwicht - en op zorginnovatie, met als doel het ontwikkelen van wetenschappelijk onderbouwde patiëntgerichte zorg. Bloem werd in 2011 verkozen tot Nationale Zorgheld door het ministerie van Volksgezondheid, en heeft meer dan 410 peer-reviewed publicaties op zijn naam staan.

De TU/e organiseert de jaarlijkse Engelstalige Holstlezing sinds 1977 samen met Philips Research. De reeks is vernoemd naar dr. Gilles Holst, de oprichter en eerste directeur van het Philips Natuurkundig Laboratorium in Eindhoven. Holst was ook als adviseur betrokken bij de oprichting van de TU/e in 1956.

De Holst Memorial Lecture Award wordt ieder jaar toegekend aan een vooraanstaand onderzoeker die in zijn of haar werk de verbinding weet te leggen tussen onderzoek en maatschappelijke toepassing. Bloem is de 39ste in een rij van sprekers, onder wie bekende onderzoekers als Nobelprijswinnaars Shuji Nakamura, Arno Penzias, Alan Heeger en biotechnoloog Craig Venter. De eerste Holstlezing werd in 1977 gegeven door Alexander King, oprichter van de Club van Rome. De bij de Award horende portretpenning is een ontwerp van kunstenaar Jos Reniers.   

De Holstlezing door prof. Bas Bloem, getiteld ‘Healthcare Networks need Innovative Technology and vice versa’, begint donderdag 26 november om 16.00 uur in het Auditorium van de TU/e. De lezing is tevens de afsluiting van het Holstsymposium ‘Connected Health’. Aanmelden voor beide evenementen is verplicht.

Bron: Persteam TU/e

Deel dit artikel