En hoe is het in Boedapest?

Szia! Veel studenten zullen bij Boedapest de link leggen met goedkoop bier, mooie vrouwen en vette feesten in kapotgeschoten ruïnes (ruin pubs). Na een aantal maanden hier te leven kan ik alleen maar zeggen: dit is allemaal waar. Maar als je er langer woont, blijkt er veel méér achter de stad te zitten.

Waar je in Eindhoven alles netjes gecentreerd hebt (bijvoorbeeld bijna alle kroegen op Stratumseind), heb je in Boedapest letterlijk alles overal. Op iedere hoek van de straat is een markt, kroeg, club en bus-/tram-/metrohalte. Ook zie je hoe, tegen mijn verwachting in, alles goed geregeld is. Er is hier een storm geweest waar metrostations en winkelcentra letterlijk dertig centimeter onder water stonden. De dag erna werkte alles weer alsof er niets gebeurd was.

Je ziet hoe een stad in een oostblokland chaos en structuur naast elkaar weet te laten leven en je ziet een stad waar goedkoop geen duurkoop is. Hoewel de TU/e, naar mijn weten, weinig banden heeft met universiteiten in Boedapest, kan ik iedereen alleen maar aanraden om er voor langere tijd heen te gaan.

Mijn bezoek hier betreft een traineeship bij het European Institute of Innovation and Technology. Een Europees instituut verbonden met meer dan achthonderd partners door heel Europa, waaronder de TU/e. Als trainee geeft mij dit de mogelijkheid samen te werken met C-level executives van de grootste joint ventures in Europa (zogenoemde Knowledge and Innovation Communities) en mee te werken in de meest complexe bedrijfsstructuren denkbaar. Voor een student Innovation Management is dit een enorme toegevoegde waarde.

Mis ik Eindhoven? Sommige aspecten wellicht wel, maar deze ervaring zou ik voor geen goud willen missen en ik zou iedereen aan willen raden hetzelfde te doen! 

P.S. De stad is prachtig, maar de taal is verschrikkelijk!

Deel dit artikel