INTRO 2016 | Een boot voor in de goot

Ontwerp en maak een boot die flesjes bier naar het pakhuis aan de overkant van het water brengt. Wat heb je tot je beschikking: 1 krat, 20 spijkers, 2 houten latten van 1.5 meter, gelamineerd karton en als bonus 1 rol duct tape, that’s all! Met deze beperkte middelen gingen de 25 introgroepjes op maandagmiddag bij Werktuigbouwkunde aan de slag tijdens de business case. Vandaag worden ze getest.

“Niet alleen de snelheid van het bootje telt mee in de beoordeling, ook voor het ontwerp en de creativiteit krijgen ze punten”, vertelt Lotte Schijff secretaris van de introcommissie van W.V. Simon Stevin. Dit jaar rollen de bootjes telkens met twee tegelijk van de helling af.

Nuldejaars Steef Licher werpt zich naar voren als woordvoerder van groepje 15. “Wij hebben in ons ontwerp gelet op het volgende: Wat zorgt voor de minste weerstand en hoe kan het gewicht het beste worden verdeeld?” Uiteindelijk rolde daar een catamaran uit, aangezien deze in hun ogen stabiel is en weinig weerstand geeft. Het groepje van Michael van Wiggen kiest voor het ontwerp van een ‘slee’ waarmee ze hopen dat hun boot over het water vliegt. “Een plek in de top 10 gaat lukken”, zegt Michael vol vertrouwen.

De 25 creatief geconstrueerde bootjes werden dinsdag gelanceerd, vanaf een 4,5 meter lange rail - gemaakt van stalen stukken pijp- die een hellingshoek heeft van circa 45 graden. Aan het eind bevindt zich een kromming waardoor het bootje zo vloeiend mogelijk eindigt ten opzichte van de waterspiegel. Het geheim voor de beste constructie volgens een van de studenten: houd het zo simpel mogelijk!

Slechts 4 van de 25 bootjes haalden de overkant. Bootje 17 – met een beestachtige mascotte op het dek van de boot - was het snelst aan de overkant. “Veel bootjes klapten om of maakten direct, nadat ze in het water werden gelanceerd, een koprol doordat ze teveel wrijving hadden van de wind”, vertelt introcommissielid Mark Smits. “Dat hadden we niet verwacht”. Veel bredere bootjes zonken, doordat ze daardoor te snel afremden. De winnaar wordt bekend gemaakt in september tijdens de after introborrel van W.V. Simon Stevin. 

Deel dit artikel