Dennis bij het Blauwe Raam op Gozo.

En hoe is het in Sliema?

Terwijl het weerbericht in Nederland temperaturen aangeeft onder en rond het vriespunt, is de temperatuur op Malta nog altijd rond de 10 graden. Ter vergelijking: in november heb ik nog kunnen zwemmen met 25 graden in het azuurblauwe water van Comino.

Het weer kan echter ook zomaar omslaan. Als het stormt, slaat het zeewater over de weg en zijn de smalle straten net windtunnels waar je weggeblazen wordt. Waar de infrastructuur in Nederland tot de beste van Europa behoort, behoort die van Malta tot de slechtste van Europa. Het leven hier is dan ook veel ‘ruiger’ dan in het georganiseerde Nederland.

Als onderdeel van mijn master loop ik momenteel vijf maanden stage bij architectenbureau Architecture Project in de hoofdstad Valletta. Door zijn goede reputatie op het eiland sleept het bureau grote projecten binnen en heeft het tevens het land vertegenwoordigd in Venetië tijdens de Architectuurbiënnale 2016.

Ik heb aan verschillende projecten meegeholpen, waaronder de renovatie van het St. John Co-Cathedral museum in Valletta. Het project is heel prestigieus omdat het museum de grootste toeristische trekpleister van de stad is.

Er werken veel internationale mensen van verschillende leeftijden op kantoor waardoor je iedere dag in contact bent met verschillende culturen. De werksfeer is heel prettig en heel open. Ik houd me vooral bezig met technisch tekenen en ontwerpen in zowel 2D als 3D in zowel architectuur als urban design in een designteam.

Dat het land klein is, wil niet zeggen dat er weinig te doen is, in tegendeel: het strand is op loopafstand. Ieder weekend worden er uitjes georganiseerd en zijn er speciale avonden in verschillende nachtclubs op het eiland.

Het land Malta is heel pittoresk, de kleine dorpjes en de prachtige forten en gebouwen zijn adembenemend. Dat ik hier vijf maanden mag ronddwalen, is dan ook geweldig als student architectuur en urban design. Ik kan iedereen die stage wil lopen in het buitenland aanbevelen het vooral te doen. Behalve dat je je professioneel ontwikkelt, is het ook een persoonlijke ontwikkeling in een nieuwe omgeving die je als mens niet zo snel vergeet!

Deel dit artikel