Technologisch design volgens ingenieurs tijdens DDW16

Technologisch design volgens ingenieurs tijdens DDW16

Intelligente stoffen voor mode-ontwerpen, een auto op mierenzuur en een huishoudelijke drone. Het zijn een aantal voorbeelden van TU/e-projecten die te bewonderen zijn op de expositie Mind the Step tijdens de vijftiende Dutch Design Week (DDW) in Eindhoven. De expositie is te zien in het Klokgebouw op Strijp-S.

Mind the Step is een samenwerking van Design United, het onderzoeksinstituut van de ontwerpopleidingen van de TU/e, TU Delft en Universiteit Twente. De expositie is voor een breed publiek toegankelijk: van leek tot deskundige en van jong tot oud.

“Met meer dan zestig projecten verdeeld over negen thema’s laat de expositie zien welke invloed techniek en onderzoek hebben op het ontwerpen van producten en systemen die het leven van de bezoeker zullen veranderen“, aldus Lucas Asselbergs, projectleider van Mind the Step, tevens hoofd van het bureau Studium Generale aan de TU/e.

Dat design meer is dan alleen maar het ontwerpen van gebruiksvoorwerpen, blijkt uit de diversiteit waarmee ingenieurs naar oplossingen zoeken voor bestaande en toekomstige maatschappelijke problemen. Een van de projecten die te zien zijn tijdens Mind the Step is Aymée: een beha voor (ex-)borstkankerpatiënten die reageert op inspanning. De warmte die voortkomt uit inspanning maakt dat het kleurenpatroon verandert. Daardoor wordt de beha mooier en dat leidt tot een beter gevoel bij de draagster. Ook te zien is het project Hugsy, waarbij pasgeborenen dankzij een ‘slimme’ deken beter en comfortabeler kunnen worden gemonitord. 

De tentoonstelling Mind the Step wordt op zaterdag 22 oktober om 15.00 uur officieel geopend door Victor van der Ghijs (voorzitter 4TU) en TU/e-collegevoorzitter Jan Mengelers. De tentoonstelling is tijdens DDW voor publiek dagelijks te bezoeken van 11.00 tot 18.00 uur. 

In ons eerstvolgende papieren magazine, Cursor 4, duiken we dieper in enkele TU/e-projecten die tijdens de Dutch Design Week te zien zijn. Je vindt Cursor vanaf donderdag 20 oktober in de rode displays verspreid over de campus.

Bron: Persteam TU/e

Deel dit artikel