Holstlezing door Franse melanoomspecialiste

De Française Caroline Robert houdt op donderdag 2 november de Holst Memorial Lecture op de High Tech Campus in Eindhoven. Robert is hoogleraar op gebied van huidkanker en hoofd van de dermatologie-afdeling van het instituut voor kankerbestrijding Gustave Roussy in Parijs.

door

Prof. Caroline Robert krijgt zoals gebruikelijk na de lezing de Holst Memorial Lecture Award. Ze ontvangt de onderscheiding voor haar pionierswerk op het gebied van immunotherapie bij de aanpak van melanoom (een vorm van huidkanker) met uitzaaiingen. Een mede door haar ontwikkelde aanpak, die sinds 2011 wordt toegepast, is gebaseerd op het opheffen van een door de kanker veroorzaakte blokkade in het immuunsysteem. Deze innovatieve methode was de eerste van een nieuwe generatie medicijnen die worden aangeduid als ‘checkpoint inhibitors’ en momenteel worden ontwikkeld voor verschillende soorten kanker.

De lezing van Robert, met als titel 'Cancer Immunotherapy: Blazing the Trail with Melanoma' begint om 16:00 uur. Voorafgaand is er het jaarlijkse Holst-symposium, dat dit jaar als thema heeft ‘Oncology: from Diagnosis to (Immuno)Therapy’.

De TU/e en Philips Research reiken de Holst Award sinds 1977 jaarlijks uit. De lezing vindt afwisselend plaats op de High Tech Campus en de universiteitscampus van de TU/e en is genoemd naar Gilles Holst, grondlegger van het Philips Natuurkundig Laboratorium (Natlab).

Deel dit artikel