Foto | Bart van Overbeeke

Intro 2018 | Bier proeven én ruiken

“Zijn er studenten die nog 17 zijn?”, is de eerste vraag die gesteld wordt tijdens de workshop bier brouwen die deze middag in Helix is gehouden. Boris Zwaan, derdejaars Scheikundige Technologie, brouwt zelf bier thuis en geeft daarover graag uitleg aan de introkids. Uiteraard mogen de deelnemers ook proeven, maar er wordt misschien nog wel meer bij geroken.

Alle deelnemende introkids hebben een glas speciaalbier voor hun neus, maar ze moeten zich nog ècht even inhouden. Want eerst moet er geroken worden, doceert Boris Zwaan, die zelf nu zo’n drie jaar bier brouwt. Waar denken ze aan bij de geur, wil hij van de deelnemers weten. De antwoorden variëren van ‘kruidnagel’, tot aan ‘spaghetti’ en ‘rode wijn’ en ‘ik ruik helemaal niets joh, mijn neus zit verstopt!’ En daarna mag er dan echt geproefd worden (Zwaan: “Dat is wel eens wat anders dan een Stratumbiertje hè”), later ook nog van een witbiertje. De deelnemers luisteren geïnteresseerd als de hobbybrouwer ze meeneemt door het maakproces; van het pureren van gerst, tot het koken en het gistingsproces.  

Tussendoor komt het geurorgaan ook weer goed aan z’n trekken bij het ruiken en/of proeven van gerst, hop en andere toevoegingen. Interessant feitje: ruik je die geur uren achter elkaar, dan kun je daar wel eens high van worden, vertelt Zwaan. Met een hoop kennis op zak gaan de studenten weer (h)op naar hun volgende workshop.

Deel dit artikel