door

CLMN | Smart Goals

05/11/2014

Deze titel roept verschillende associaties op. Is het een verwijzing naar de doelstellingen van onze universiteit in de slimste regio van de wereld? Heeft het te maken met voetbal? Of is het de naam van een jonge start-up die uit de schoot van de universiteit is voortgekomen?

Het is allemaal van toepassing! SmartGoals is een jonge BV, opgericht door een afstudeerder van de TU/e, Chris Heger, die het systeem onlangs lanceerde. Het betreft een trainingshulpmiddel voor voetbal (of hockey of andere sporten). Het past zeer goed bij een universiteit die technologische innovatie en verbinding met de samenleving hoog in het vaandel voert.

SmartGoals zijn een zestal interactieve lichtgevende voetbalgoaltjes/-poortjes voor sporttraining. Als je scoort in het goaltje waar de LEDs branden, gaat deze uit en meteen gaan bij een willekeurig ander goaltje de lichten aan. De spelers moeten snel reageren, waarbij het trainingsmateriaal opeens een dynamische factor wordt, met lerend vermogen en toenemende moeilijkheidsgraad.

SmartGoals is helemaal Brainport. Het concept en de ondernemer komen van de TU/e. Ontwerpbureau Van Berlo droeg bij aan het ontwerp en VDL produceert het, allemaal in deze regio.

Het is niet mijn bedoeling om een promotiecampagne voor deze start-up te voeren. Ik vind het wel een voorbeeld dat goed bij de TU/e past. Er zijn nog veel meer fantastische voorbeelden te noemen en bij gelegenheid zal ik dat in de toekomst ook zeker doen.

Sinds mijn start als collegevoorzitter, zes maanden geleden, ga ik elke dag met veel plezier naar mijn werk, ben ik graag op de campus, aanschouw de wondere wereld van de wetenschap en bovenal maak ik de ongebreidelde energie en het enthousiasme van jonge mensen mee.

Daarom vind ik dit een passend voorbeeld. Het laat bovendien zien hoe technologie de mens kan helpen zich te verbeteren. Net als TechUnited die het WK voetbal voor voetbalrobots wint en daarmee aantoont dat een wedstrijd tussen humanoids en menselijke voetballers in 2050 tot de mogelijkheden behoort.

Ik heb de overtuiging dat met technologie niet alleen sport en spel vooruit geholpen kan worden, maar ook de samenleving in zorg en gezondheid en in mobiliteit en duurzaamheid.

En juist voetbal -in Nederland volkssport nummer één- is een van de meest conservatieve sporten als het aankomt op technologische vernieuwingen. Ajax en AC Milan hebben al SmartGoals gekocht. Nu PSV nog. Wie weet zien we het direct terug in de resultaten! Ook iets voor het Nederlands voetbalelftal wellicht?

Deel dit artikel