En hoe is het in Melbourne?

Tot de dag voor mijn vertrek voelde in mijn eentje naar Australië vertrekken meer als een abstract begrip dan als iets dat zeer binnenkort werkelijkheid zou worden. Ik was echter snel gewend aan Australië en inmiddels ben ik al bijna twee maanden bezig met mijn onderzoek bij CSIRO.

CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) is een van de grootste onderzoekscentra in de wereld met locaties in heel Australië. Mijn lab bevindt zich op een van de grotere locaties, in een buitenwijk van Melbourne. De term buitenwijk klinkt erg dichtbij, in de praktijk is het echter toch wel een uur reizen voor ik in het centrum ben. Het begrip afstand is hier iets anders dan in Nederland...

Niet dat de gemiddelde Australiër daarmee zit. Het perfecte antwoord op alles is hier ‘no worries’  wat tevens ook het levensmotto van de gemiddelde Australiër blijkt te zijn. Dat je huis op loopafstand van je werk is, houdt in dat je er in minder dan een uur lopen wel zou moeten zijn. (Niet dat je daadwerkelijk gaat lopen, daarvoor heb je een auto of desnoods de bus). Te laat? Iets thuis vergeten? Compleet verdwaald? No worries!

Waar het in Nederland bijna tot volkssport is verheven om te klagen over het weer hebben ze daar in Melbourne één cliché op gevonden als antwoord ‘Don’t like the weather? Wait five minutes.’ Overigens hebben ze daar wel gelijk in, het weer kan in vijf minuten van zonnig naar stortbui en weer terug naar stralende zon gaan en na een dagje 32 graden kan het zomaar weer 15 graden zijn. Soms gooien de weergoden er zelfs een onvervalste herfststorm of hagelbui in. Dat zijn de momenten dat ik altijd even aan Nederland moet denken, om vervolgens snel op het weerbericht te kijken wanneer we weer naar het strand kunnen!En hoe is het in Melbourne?

Deel dit artikel