Annabel in een interactief museum voor een typisch Australische achtergrond.

En hoe is het in Melbourne?

“Don’t like the weather in Melbourne? Wait 5 minutes,” en “No worries!” zijn dingen die ik vaak naar mijn hoofd geslingerd krijg hier in Australië. Het ene moment schijnt de zon, dan opeens barst de hemel open met de grootste hoosbui die ik ooit heb meegemaakt. Maar het doet de Australiërs allemaal niet zoveel: ze pakken hun paraplu erbij en lopen vrolijk verder.

Deze onbezorgde mentaliteit van de inwoners maakt dat je je al snel op je gemak voelt: iedereen is bereid je te helpen en iedereen maakt een praatje met je. Van de jongen in de kiosk die elke ochtend je cappuccino maakt tot de man achter de kassa bij het tankstation, iedereen wil weten hoe het met je gaat. Tenminste: iedereen groet je met “Hey, how you doin’?” (nee, niet zoals Joey uit Friends) maar als je vervolgens antwoord geeft op de vraag word je vreemd aangekeken. Dat is gewoon hoe ze je groeten, en daar kan ik nog niet aan wennen.

Wel begin ik al goed te wennen op de Universiteit van Melbourne: ik kom er mijn dagen lezend en laserend wel door. Door te kijken naar de combinatie van fluorescence lifetime imaging (FLIM) en phosphorescence lifetime imaging (PLIM) hopen we over een tijdje afbeeldingen van fluorescente cellen en proteïnes te maken met veel hogere precisie dan beide technieken afzonderlijk. Dat ik een steentje mag bijdragen aan het opzetten van dit onderzoek bij de afdeling Chemistry is ontzettend gaaf, en hopelijk leer ik zo veel bij over het maken van afbeeldingen via biologische sensoren voor mijn bio-nano richting binnen mijn master Applied Physics.

De grootste reden dat ik naar Australië wilde, is niet de mentaliteit of het weer. Het is mijn zus, die hier al tweeënhalf jaar woont. Ik woon nu bij haar, en we spenderen elk moment dat ik niet bezig ben met mijn onderzoek samen. Ik kan me geen betere stage indenken! Al zou het wel fijn geweest zijn als het tijdsverschil met Nederland wat minder dan tien uur was: het contact houden met mensen in Nederland is hierdoor toch wat moeilijker. Gelukkig heb ik het lekker druk, en heb ik enkele vrienden met een vreemd slaapschema: nu komt het opeens toch wel goed uit dat je pas om 4 uur slaapt!

Deel dit artikel