En hoe is het in Melbourne?

Ik heb destijds voor the Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) gekozen, voornamelijk omdat ik wilde deelnemen aan een uitwisselingsprogramma dat zich oriënteert op technologie, rampen en design methodologieën.

Mijn master aan de TU/e Industrial Design, mede daardoor moest ik me inschrijven in the Design, Innovation and Technology program.  Echter, RMIT gaf me de kans om dit programma te combineren met the Master of Disaster, Design and Development (MODDD). Dit programma is nieuw. Het verkent de grenzen van hoe design kan worden gebruikt als strategisch instrument om te helpen bij het oplossen van complexe mondiale uitdagingen zoals armoede, natuurrampen, civiele conflicten en klimaatverandering. Dit programma was een van de belangrijkste redenen waarom ik naar Melbourne wilde. Uiteraard naast de sportcultuur, unieke biodiversiteit, lieve mensen, en de enorme eetcultuur.

Na een 32 uur durende vlucht, met een stop van acht uur in Shanghai, kwam ik aan in Melbourne. Opgehaald door een zeer vriendelijke Melbournian taxichauffeur, geregeld via RMIT. Ik herinner me nog dat ik in de stromende regen aankwam, wetende dat dit de weersverwachting voor de komende weken zouden zijn. Na acht graden Celsius in Melbourne, en het krijgen van prachtige foto’s van vrienden en familie in Nederland die zich rijkelijk vermaakten met een glas wijn in de zon, was dit toch wel iets waar ik aan moest wennen.

Vanaf het begin merkte ik op dat The Melbournians zeer ontspannen en vriendelijk zijn. Behalve in het CBD (central business district) heeft niemand haast. Dit betekent dat rennen naar de tram nutteloos is omdat ze elke 6-10 minuten vertrekken. Vragen om een deadlineverlenging is no big deal.

De weekenden zijn lang, en daarom uiterst nuttig om wandeltochten te doen, buiten te klimmen of om wijngaarden te bezoeken in de Yarra Valley en je ogen te laten vallen op de vriendelijke hoppende kangoeroes en koala’s. En dan nog de koffietours, eetfestivals en de galleries die je gratis kunt bezoeken. Melbourne heeft veel te bieden.

Hoewel het verlaten van Nederland niet gemakkelijk was, en ik mijn zomervakantie moest uitstellen tot november omdat het semester begint in juli, ben ik erg dankbaar dat ik aan dit fantastische uitwisselingsprogramma kan deelnemen. Het is nu al een ervaring die ik nooit meer zal vergeten.

Deel dit artikel