Tom tijdens een bergtocht in Altos de Lircay.

En hoe is het in Santiago?

Welkom in het land met de langste kustlijn van de wereld, met de meeste aardbevingen per jaar en het land met de grootste diversiteit aan klimaatzones in één land. Ik werk hier in het observatorium in Santiago aan het digitaal implementeren van een zogenaamde orthomode transducer. Dit is een component waarmee het mogelijk is om de polarisatie van een elektromagnetisch signaal te scheiden, en het is een belangrijk component in een telescoop zoals ALMA.

Mijn weekenden zijn gevuld met het ontdekken van dit prachtige land. De eerste drie maanden van mijn stage heb ik besteed aan het ontdekken van het noorden van Chili. Hier heb ik de Atacama-woestijn bezocht, een bezoek aan ALMA gebracht en een vierdaagse trip gemaakt naar de zoutvlaktes in Bolivia. Verder naar het zuiden in Valle de Elqui heb ik Pisco-brouwerijen bezocht, de drank waar Chili bekend om staat. Santiago zelf is ook zeker de moeite waard om te bezoeken. Het was mijn eerste aanraking met een miljoenenstad (5,5 miljoen inwoners) en het leven is toch wel wat anders dan in de lichtstad die ik gewend ben.

De mensen hier zijn ontzettend warm tegenover buitenlanders. Spaans spreken is wel een must, want negentig procent van de bevolking kent niks anders. Desalniettemin gaan de meeste Chilenen ver om je te helpen als je vragen hebt. Ik heb het geluk dat ik hier met een klein groepje collega's zit in het team en we regelmatig met een groep gaan bbq'en (Chili's nationale sport) of biertjes en Terre Motos drinken.

Mijn tijd hier zit er al weer bijna op, nog drie weken stage en dan heb ik drie weken om te reizen. Die tijd ga ik gebruiken om naar het zuiden te reizen, naar onder andere Patagonia. En dan weer terug naar het koude Nederland!

Deel dit artikel