Sigrid Scheijen voor EMPA.

En hoe is het in Dübendorf?

Vanaf het moment dat ik begon met de studie Bouwkunde, wist ik al dat ik wilde afstuderen bij Building Physics and Services in de richting akoestiek. Gedurende mijn studie kwam ik in aanraking met windstromingen en windtunnels. Het leek me leuk om voor mijn afstudeerproject een combinatie te hebben van akoestiek en windstromingen.

Toen een begeleider in december 2013 mij vroeg of ik interesse had in een afstudeerproject bij Empa in Dübendorf (Zürich, Zwitserland), heb ik niet lang getwijfeld. In een windtunnel doe ik onderzoek naar de schermwerking van gebouwen met betrekking tot geluid en de invloed van wind hierop.

Empa heeft veel voor me geregeld (onder meer een kamer, verblijfsvergoeding (de TU/e heeft geen beursuitwisseling met de ETH)). Deze vergoeding is welkom, want Zwitserland is een duur land. Ik heb zelf het aanmelden bij de gemeente en een bank account moeten regelen. Een zorgverzekering is in Zwitserland erg belangrijk. Er is een verklaring voor nodig dat deze in Nederland afgesloten is en ook in Zwitserland geldt. Het heeft heel wat moeite gekost om dit goed geregeld te krijgen.

Op 5 mei 2014 vertrok ik met het vliegtuig naar Zürich. In het begin moest ik voornamelijk veel testen doen en kijken of alles haalbaar en mogelijk was om te meten. Al snel bleek dat het onderzoek aangepast moest worden. Ook ontstonden er natuurlijk nog andere problemen, zoals defecte of niet goed werkende apparatuur. De uiteindelijke experimenten die uitgevoerd moeten worden zijn akoestische metingen in de windtunnel, maar ook particle image velocimetry (PIV) metingen (metingen om een windveld te bepalen). De planning is om 30 september klaar te zijn met de metingen.

Van dit afstudeerproject heb ik al veel geleerd en ik zou er in de toekomst graag mijn werkzaamheden in willen voortzetten.

Deel dit artikel