Thomas van Pelt met zijn vriendin bij de Dode Zee.

En hoe is het in Haifa?

Velen van jullie hebben via kranten, journaals, inlichtingendiensten, sociale media of van horen zeggen wel iets meegekregen over de gang van zaken in dit door oorlog en studentenfeesten verscheurde land. Daar ik het eerste overlaat aan de tal van professionals die de kranten en journaals rijk zijn, zal ik jullie wat verklappen over het laatste.

Tijdens het volgen van een vak in Eindhoven ben ik geïnteresseerd geraakt in een stukje wiskunde, robust optimization, dat mede bedacht is door een professor van de Technion (Israel Institute of Technology), waar ik een onderzoekstage doe. De keuze om hier meer over te leren in Israël was snel gemaakt. Er zijn verschillende toepassingen voor deze wiskunde, zo wordt het onder andere gebruikt bij het plannen van vliegbewegingen rondom grote vliegvelden, het doorrekenen van staalconstructies, het bestralen van tumoren en het optimaliseren van voorraden (mijn vakgebied).

Na mijn ochtendritueel, dat bestaat uit het drinken van een dubbele espresso en het lezen van het artikel van de dag bij een koffiebar op de campus, wandel ik naar mijn werkkamer om daar verder te rekenen. Het is gelukkig niet alleen studeren hier hoor, ‘s avonds komen de meeste internationale studenten bij elkaar voor een biertje en het strand ligt op een halfuur met de bus van de campus. Best grappig om op het strand te liggen met achter je de kantoren van Yahoo, Google en Intel.

Het mooiste tot nu toe was toch wel mijn bezoek aan Jeruzalem en het drijven in de Dode Zee. Een erg grappige ervaring, je insmeren met modder en drijven maar. Nadien voel je je echt super.

De Technion is een mooie universiteit waar je veel kunt leren en niet alleen over de wetenschap waarin je geïnteresseerd bent. Als je over de campus loopt, hoor je zowel Arabisch als Hebreeuws, ik denk dan maar dat wetenschap verenigt.

Deel dit artikel