Jolijn, rechts op de foto, met vrienden ter plaatse.

En hoe is het in Tampere?

Begin januari 2015 kwam ik aan in het koude en witte Finland om een halfjaar Architectuur te studeren aan de technische universiteit van Tampere. De eerste maand studeren was goed, maar het studentenleven nog veel beter. Vriendschappen zijn zo gemaakt nadat je samen in de sauna bent geweest, in ijswater hebt gezwommen en naakt door de sneeuw hebt gerold!

Finnen houden van sauna’s; Finland heeft 5,3 miljoen inwoners en 3,3 miljoen sauna’s! In kantoorgebouwen worden de beste deals gesloten in de bedrijfssauna en ook de universiteit heeft natuurlijk een sauna. De meest bijzondere sauna-ervaring was toch wel tijdens mijn trip naar Lapland, waar ik na de sauna de Atlantische Oceaan in ben gesprongen (brrr).

Naast de sauna-avonden worden er natuurlijk ook nog andere activiteiten voor studenten georganiseerd, zoals grote exchange-party’s, filmavonden aan de universiteit, sitsit’s (grote diners), trips naar Lapland, Rusland en Zweden en sporttoernooien waarvan het wereldkampioenschap Kyykkä (een typisch Fins studentenspel dat je in de sneeuw speelt) toch wel het hoogtepunt is.

Het klimaat in Tampere was even wennen aan het begin. Het is in januari gemiddeld -5 graden overdag, maar -20 kan natuurlijk ook. Toch heeft het zeker zijn voordelen. Ik hoef maar mijn deur uit te stappen en ik kan skiën, snowboarden, langlaufen, schaatsen en sneeuwpoppen maken. Ik was al onder de indruk van de hoeveelheid sneeuw in Tampere, maar in Lapland, boven de poolcirkel, lag meer dan een meter sneeuw.

Kom je naar Finland, dan is het zeker aan te raden om Lapland te bezoeken. Tijdens mijn trip ben ik op bezoek geweest bij de Kerstman en heb ik het sneeuwpaleis in Kemi gezien. Ik heb op een sneeuwscooter gereden, heb het noorderlicht gezien en ben op husky-safari geweest. Allemaal onvergetelijke activiteiten!

Ik voel me ondertussen al helemaal thuis in Tampere en kijk uit naar de vele activiteiten die ik voor de komende maanden nog op mijn agenda heb staan. Vervelen is er in ieder geval niet bij!

Moi Moi!

Lees meer over Jolijns avonturen op haar blog.

Deel dit artikel