En hoe is het in Valencia?

Sinds afgelopen augustus verblijf ik (zesdejaars student Werktuigbouwkunde) in het altijd zonnige Spanje. Behalve vandaag als ik dit stukje schrijf dan, want het komt met bakken uit de hemel. Maar met een gemiddelde temperatuur van 23 graden deze week, mag ik toch echt niet klagen.

Sinds 1 september loop ik stage bij CMT - Motores Termicos, een aan de Universitat Politècnica de València verbonden instituut dat zich richt op het ontwikkelen van verbrandingsmotoren.

Ondanks dat Spanje niet de andere kant van de wereld is, is er wel sprake van kleine cultuurverschillen. De Nederlandse mentaliteit op het werk is duidelijk anders dan de Spaanse. Waar wij genoegen nemen met een halfuurtje lunchpauze, is het hier gebruikelijk om twee uur lunchpauze te nemen. In Spanje is lunch de belangrijkste maaltijd van de dag.

Hier in de buurt zijn verschillende restaurants die een driegangenlunch aanbieden voor het luttele bedrag van vijf euro. Inclusief een biertje, want in Spanje is het geen probleem om bij de lunch, of zelfs ochtends in de koffiepauze een biertje te bestellen. Daar staat tegenover dat je om 19.30 uur pas ophoudt met werken.

Enkele do’s en don’ts voor Valencia:

Do’s
- Leer Spaans voordat je naar Spanje komt. Oudere mensen spreken zeker geen Engels, maar ook studenten staan niet te springen om Engels tegen je te praten.
- Huur/koop een fiets. Valencia is gemaakt om doorheen te fietsen. Overal zijn fietspaden en het is helemaal vlak.

Don'ts
- Te vroeg of op tijd komen op een afspraak. Tenzij je van wachten houdt, is het beter om net op tijd of net te laat te zijn. Spanjaarden zijn niet echt punctueel, zeker niet als het om sociale afspraken gaat.
- Je diner eten voor 21.00 uur. Restaurants openen hier op zijn vroegst om 20.00 uur.

Deel dit artikel