Wouter Kuijpers in het oefenstadion van CAMBADA.

En hoe is het in Aveiro?

In augustus heb ik Nederland achter me gelaten voor een drie maanden durende stage in Aveiro, Portugal. Ik werk bij de Universidade de Aveiro, specifieker bij het CAMBADA Robotic Soccer Team. Deze universiteit heeft, net als wij in Eindhoven, een team dat bestaat uit vijf robots dat voetbal speelt tegen vijf robots van een ander team. Deze twee teams (Tech United en CAMBADA) treffen elkaar twee keer per jaar tijdens competities, dus het lijkt erop dat ik de tegenstander help, niet? Dankzij het open (research) karakter van de RoboCup, zal ik gelukkig toch mogen terugkomen naar Eindhoven, toch?

Het CAMBADA-team heeft een groot voetbalveld ter beschikking, wat meer dan de helft van de ruimte inneemt van het laboratorium waarin ik werk. Het voetbalveld is gescheiden van het kantoordeel door een nieuw vangnet, bedoeld om te voorkomen dat werkende collega's niet worden geraakt door rondvliegende ballen. Dit vangnet werd geïnstalleerd net nadat ik had geleerd de robots te besturen met een Playstation-controller, zou dat toeval zijn?

Aveiro wordt ook wel het Venetië van Portugal genoemd, omdat er een kanaal loopt door het midden van de stad. Dit kanaal is de toeristische hoofdattractie; elke dag toeren grote aantallen toeristen over dit kanaal in kleine bootjes genaamd Moliceiros. Naast dit kanaal is Aveiro ook bekend om zijn: ovos moles (zoetigheid gemaakt van eieren en heel veel suiker), de stranden van Costa Nova en Barra en zijn moderne universiteit. Aveiro ligt net onder Porto, wat het de ideale uitvalsbasis maakt voor tripjes in het weekend naar Porto, Coimbra, Peniche, Braga, Lissabon, enzovoort.

Nu het einde van mijn stage dichterbij komt, wordt de lijst met places to visit alleen maar langer, dit komt door het enthousiasme van de Portugezen voor hun prachtige land.

Deel dit artikel