Intro 2018 | “Papa, wat gaan we nu doen?”

Kijk uit voor je gadgets als je in de buurt bent van het GEWIS-curlinggroepje ‘Steen’ met hun dweilstokken en bezems. Ze zijn er namelijk goed in om spullen te brassen, verkondigen ze al meteen op maandag rond lunchtijd, als de Intro nog maar net is begonnen. Ze geven het netjes terug, maar je moet wel eerst een potje mikado met de bezemstelen spelen.

Nou, interview ons dadelijk maar, we gaan eerst even iets illegaals doen hoor, roept de Fin Anton Vellikok. Heel illegaal lijkt het ons niet om andere groepjes te bestoken met glitters omdat je net zelf met waterpistooltjes bent beschoten – maar we zullen er uit beleefdheid maar niet al te veel woorden aan vuil maken.

De intromama’s zijn tot nu toe blij met hun groepje. Herstel: de intropapa’s. Sanne van Wijk en Wietske Blijjenberg kwamen er van tevoren niet goed uit wie dan de mama en wie de papa moest worden (“De rol van mama in de Intro leek ons wat saaier”) en besloten allebei om dan maar de vader te zijn (“Wel goed ook, in het kader van diversiteit, hè?”), vandaar ook de stropdassen om hun nek. Ze moeten nog wel even wennen aan hun nieuwe geslacht, want als een intro-kid ze roept met ‘papa’ duurt het even voor ze reageren. Hij stelt de ongetwijfeld meest gestelde vraag van deze week: “Papa, wat gaan we nu doen?”

Geliefde items

De bezemstelen komen van de Action en de introkids hebben er dweilen aan en de papa’s hebben de ‘duurdere variant’ met bezems. De bezemstelen verven was, in combinatie met krantenmeppertje, een goede manier om elkaar al wat te leren kennen. Ze moeten goed opletten dat ze niet worden gestolen, want het blijken geliefde items. In een aparte zak hebben ze van alles zitten dat al gebrast is. “Onze kids zijn er goed in”, grinniken de papa’s.

Het groepje Steen (‘omdat we geen curlingsteen konden vinden’) bestaat uit allerlei nationaliteiten; Nederlanders, twee Bulgaren, twee Roemenen en een Fin. We beginnen met Nederlander Erik Feis: “De bezems zijn best leuk, maar wel lastig om mee te nemen en je kunt ze gemakkelijk verliezen.” Dan hebben we de Roemeen Andrei Roncea, die vrijdag is aangekomen en de Intro tot nu toe als pretty goofy ervaart, maar dat bedoelt hij zeker positief. “De sfeer is vriendelijk en ongedwongen.” Vasil Shteriyanov komt uit Bulgarije en voelt zich helaas niet helemaal fit, dus het kan goed zijn dat hij later vandaag zijn bed in kruipt in het hotel waar hij verblijft. Wouter Burgt (uit Veghel) en Paul ter Rele (“Heb je Paul Rele opgeschreven? Daar mag het woordje ‘ter’ nog tussen”) hebben er ook zin in. En dan is er nog een Roemeen, Tudor Voicu, en nog een Bulgaar: Ivan Yordanov. “Of ik veel met de andere Bulgaar in het Bulgaars spreek? Zo min mogelijk, ik ben hier juist ook om met anderen contact te leggen.”
Aan de Fin Anton Vellikok kun je vragen ‘Hoe heet je’ en ‘Hoe gaat het met je’, want hij heeft onlangs de beginnerscursus Nederlands gedaan. Aan zijn uitspraak moet hij misschien nog wel een beetje werken, maar dat komt in de loop van de week ook vast wel goed. “Ik kan me in elk geval goed redden in de supermarkt.” Ook Carl Uptegrove ziet het op maandag al meteen zitten met zijn groepje: “Ik ga hier vast vrienden maken.”

Eerste stapjes

Maar de hele tijd zitten is niet de bedoeling tijdens de Intro, in elk geval niet van dit groepje. “Oh, ze gaan uit zichzelf frisbeeën", roepen de papa’s enthousiast. Anton Vellikok, grinnikend: “Ja, jullie kindjes zetten hun eerste stapjes!” En uiteraard houden ze de bezemstelen daarbij vast. Of er ook nog zwerkbal wordt gespeeld deze week? “Goed idee!”

Ondertussen vertellen de papa’s nog even over de uitdagingen die ze kunnen aangaan om ‘valuta’ te verdienen. Ze hebben niet alleen de crazy88 die Intro-breed wordt gedaan; zij hebben binnen GEWIS ook nog eigen opdrachten. Of de Cursor halen daar ook bij zit, weten ze zo niet, maar ze gaan proberen met dit interview punten te halen. Wat ze daar mee kunnen doen, doet er volgens de papa’s niet zo toe, het gaat om het ‘doen van dingen buiten de comfortzone’. En dat zit bij dit groepje wel goed.

Cursor publiceert elke Intro-dag een interview met een intro-groepje. Dit is de eerste in de reeks. 

Deel dit artikel