door

CLMN | Mooi initiatief

14/10/2014

Gefascineerd heb ik vorige week zitten kijken naar het verhaal van Puck. Puck was het onderwerp van de VPRO-documentaire ‘Puck en het raadsel van de codes’. Op de achtergrond ondersteund door ritmisch tikken op een mechanisch toetsenbord schetste de documentaire het beeld van een magere jongen met bril, 15 jaar en op school vaak alleen, bezig met zijn laptop of telefoon. Of allebei.

De documentaire liet, buiten het geschetste stereotype, de kracht van het programmeren zien. Omdat ze het niet snappen, lijken zijn ouders ernaar te kijken alsof het een onbekende drug is waarmee de nieuwe generatie experimenteert, terwijl Puck op zijn dertiende ‘gewoon’ contact heeft met de grootste bedrijven uit de industrie: Google, Microsoft en Apple. Puck is een ‘programmeerwonderkind’, en dus willen ze hem hebben. 

De timing van deze documentaire was natuurlijk niet willekeurig. Afgelopen weekend is de tweede editie van de codeweek van start gegaan: een prachtig initiatief van eurocommissaris Neelie Smit-Kroes om jongeren te interesseren voor de kunst van programmeren. Omdat het programmeren geen verplicht onderdeel uitmaakt van het Nederlandse basis- en voortgezet onderwijs, en er een groot tekort aan programmeurs zou kunnen ontstaan, maar ook omdat programmeren voor een unieke denkwijze zou zorgen die later van pas komt in iedere branche.

Als we kijken naar jongens als Puck, met een netwerk én de beheersing van een collectie programmeertalen waar mening informaticastudent jaloers op mag zijn, is het dan geen leuk idee voor de TU/e om als een van de eersten in Eindhoven bij te dragen aan de codeweek?

Zo kun je aan kinderen laten zien wat de mogelijkheden van programmeren zijn met een evenement à la Experience Day of een workshop, en zo de al groeiende interesse in techniek helpen nóg groter te maken, terwijl tegelijkertijd een mooi initiatief gesteund wordt.

Deel dit artikel