Jannelies Smit.
door

UR | Architectuur belangrijker dan veiligheid?

17/04/2014

Onlangs kwam het Jaarverslag Bestuurscommissie Voorzieningen Gehandicapten 2013 beschikbaar. Een kort, maar duidelijk jaarverslag waarin de commissie verslag doet van de (on)toegankelijkheid en de (on)veiligheid van de campus. Veiligheid en toegankelijkheid zijn echter niet alleen van belang voor studenten en medewerkers die een beperking van welke aard dan ook hebben.

Een opvallend punt in dit jaarverslag gaat over de belijning van de traptreden van MetaForum. Simpel gezegd: die trappen zijn niet veilig. ‘Kunnen nooit optimaal veilig betreden worden.’ Iedereen die -zeker vanaf de loopbruggen- naar die trappen kijkt, zal dit kunnen beamen. Vooral het gekozen materiaal is opvallend onopvallend. Geen enkel streepje laat zien waar de ene tree eindigt en de andere begint. Met droog weer al een probleem, als het regent nog meer. Iemand in een rolstoel mag ‘raden’ waar het opritje zit en mensen die minder goed zien -óók zij die niet officieel slechtziend zijn- moeten hun weg zoeken met de blik naar beneden gericht om niet te vallen.

Er zijn al een paar mensen slachtoffer geworden van dit ontwerp, waarbij de Bestuurscommissie terecht concludeert dat de architect te weinig naar de functionaliteit heeft gekeken en teveel naar de esthetische aspecten. Nu kun je over die esthetische aspecten ook discussiëren, want zo mooi zijn al die grauwe stenen niet. Dienst Huisvesting heeft na veel klachten wat gele plakstrepen aangebracht, die echter al weer aan het verslijten zijn. Bovendien is slechts de helft van de opritten en treden van die strepen voorzien. Het gebruikte goedkope knalgele materiaal doet daarbij afbreuk aan de oorspronkelijk bedoelde uitstraling.

Is het niet droevig dat de TU/e architecten opleidt, maar dat die architecten blijkbaar niet geleerd wordt dat ‘mooi’ ook ‘veilig’ moet zijn? MetaForum wint architectuurprijs na architectuurprijs. Wellicht moet dat dienen als pleister op de wonde voor degenen die al blauwe plekken en gekneusde ledematen hebben opgelopen op die trappen. Echt helpen zal het niet.

Deel dit artikel